Keski-Suomen sanataideyhdistys Rapina järjestää kaikille avoimia sanataideiltoja kerran kuukaudessa, joka kuun kolmas keskiviikko. Illoissa tutustutaan sanataiteeseen tekemällä helppoja matalan kynnyksen harjoituksia, jotka eivät vaadi aiempaa kokemusta sanataiteesta tai luovasta kirjoittamisesta.

Iltoihin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon eikä mukaan tarvitse päästä joka kerralla. Illoilla on vaihtuvat teemat, joista ilmoittelemme tällä sivulla sekä somekanavillamme illan lähestyessä. Otathan mukaan omat kirjoitusvälineet, joko kynän ja paperia tai esimerkiksi tietokoneen. Illat on suunnattu ensisijaisesti aikuisille, mutta nuorempiakaan osallistujia ei käännytetä ovella pois.

Sanataideillat ovat osallistujille maksuttomia, ja niitä järjestetään joko etänä tai lähitoteutuksena. Linkki etätoteutukseen tulee aina nähtäville tälle sivulle illan ajankohdan perään. Lähitoteutukset pidetään Kortteli Klubilla (Vapaudenkatu 48-50).

Rapinan sanataideillat syksy 2023:

Ympäristötunteetkeskiviikko 16.8. klo 18-19.30 https://meet.google.com/pgu-hree-nsg

Ahdistaako ilmastokriisi? Haluaisitko purkaa tunteitasi sanoiksi, mutta et tiedä miten? Tule kirjoittamaan! Työpajassa herätellään osallistujaa pohtimaan, millä tavalla ahdistus, suru tai rakkaus luontoa kohtaan voivat toimia inspiraation lähteenä kirjoittamisessa. Ohjaajana toimii kirjailija, sanataideohjaaja Miska Karhu.

Kirjoittamishölkkäkeskiviikko 20.9. klo 18-19.30 Kortteli Klubi

Sanataideillassa mukaillaan Natalie Goldbergin kirjoittamismaratonia. Puolentoista tunnin aikana kirjoitetaan arvotuista aiheista määrätty aika ja sen jälkeen jokainen saa halutessaan lukea oman tekstinsä ääneen. Tekstejä ei kommentoida ja kun ne on luettu, arvotaan seuraava aihe ja palataan kirjoittamaan. Koska tekstejä ei kommentoida, on mahdollisuus vapautua ja kirjoittaa juuri siitä, mistä itse haluaa. Illan lopuksi pidetään pieni purku. Iltaan voi osallistua ilman aikaisempaa kirjoituskokemusta tai Goldbergin tuntemusta. Kirjoitusvälineet mukaan ja kirjoittamaan! Ohjaajana Natalien fani ja Rapinan sanataideohjaaja Merja Toppi.

Byrokratiailtakeskiviikkona 18.10. klo 18-19.30 Kortteli Klubi

Verottaja, työkkäri, KELA, vakuutusyhtiö. Lomaketta lomakkeen perään, himmeitä hallintohimmeleitä, päättömiä pykäliä. Löytyykö aarre, leima tai myöntävä päätös vuokaavion päästä? Asiakkaalle varataan mahdollisuus antaa lisäselvitys asiasta sanataideillassa klo 18-19.30 18.10. Ohjaajana oman elämänsä byrokraatti, sanataideohjaaja Johanna Hyttinen.

Pimeä & Unikeskiviikkona 15.11. klo 18-19.30 Kortteli Klubi

Mitä löytyy pimeästä? Unia, painajaisia, salaisuuksia ja tuntematonta. Illassa tutkaillaan pimeän olemusta ja siihen kätkeytyviä asioita. Löytyykö jotain tuttua, tai kenties yllättävää? Illan aikana kirjoitetaan omia tekstejä ja tutustutaan matalalla kynnyksellä myös yhteiskirjoittamiseen. Ohjaajana kaamoksessa väsyvä, mutta pimeydestä inspiroituva sanataideohjaaja Lily Laine.

Innoittajana suomalainen kansanuskokeskiviikkona 20.12. klo 18-19.30 ETÄ

Tonttuiluttaako? Entä mitä mahtaa löytyä punanuttuisen joulupukin takaa, kun aletaan penkoa suomalaista kansanuskoa? Mikä on kekri? Joulukuun etäillassa inspiroidutaan suomalaisesta kansanuskosta tarinoiden ja tietoiskujen kautta sekä kirjoitetaan tietenkin myös itse lyhyitä tekstejä. Luvassa myös kirjavinkkejä! Mukaan voi tulla, vaikka kirjoittamisesta ei vielä olisi juurikaan kokemusta. Illan ohjaa kirjailija ja sanataideohjaaja Joanna Heinonen.

 Mitä ovat sanataideillat?

Sanataideiltoja ohjaavat Keski-Suomen sanataideyhdistys Rapina ry:n sanataideohjaajat, joilla on osaamista muun muassa sanataiteen, kirjallisuuden, journalismin, draaman, sosiaalisen median ja kasvatuksen osa-alueilta.

Kysymyksiä illoista (ja vaikkapa toiveita iltojen tulevista teemoista) voi esittää sähköpostitse sanataideyhdistys.rapina@gmail.com. Kannattaa laittaa seurantaan myös yhdistyksen Facebook ja Instagram, joissa infotaan lisää tulevien iltojen aiheista niiden tullessa ajankohtaisiksi.

Olet lämpimästi tervetullut mukaan!

Mitä sanataideilloissa tehdään?

Heinäkuun 2021 sanataideiltaa vietettiin Villa Ranan rehevässä puutarhassa orkesterin soittaessa sattumalta taustalla. Tässä maistiainen luontoaiheisesta pajasta:

Valitse alla olevalta listalta yksi kasvinnimi. Mistä se voisi juontaa juurensa? Kirjoita nimen tarina vapaaseen tyyliin. (10 min)

kielo, rentunruusu, anopinkieli, päivänkakkara, koiranputki, saniainen, juhannusruusu, ahkeraliisa, mustasilmäsusanna, jukkapalmu, juoru, rahapuu, voikukka, nokkonen, paju, ketunleipä, tulppaani, ruusu, kissankäpälä, kevätesikko, nuokkuhelmikkä, auringonkukka

Menneiden sanataideiltojen tunnelmia

Huhtikuu 2021 Eläimellistä menoa -ilta

Maaliskuu 2021 Mikä siellä narisee -ilta

Helmikuu 2021 Haarautuva pelidialogi -ilta

Tammikuu 2021 Unelmointi-ilta

Joulukuu 2020 Epätyypillinen joulu -ilta

Syyskuu 2020 Murha kartanossa -ilta

Heinäkuu 2020 Luontokirjoittamisaiheinen ilta

Kesäkuu 2020 Matkustusaiheinen ilta