Keski-Suomen sanataideyhdistys Rapina ry perustettiin vuonna 2005 edistämään keskisuomalaista sanataidetta. Yhdistyksen kotipaikka on Jyväskylä, mutta se suuntaa toimintansa koko Keski-Suomen alueelle elävöittäen maakunnan opetus- ja kulttuuritarjontaa.
Tavoitteenamme on edistää, ylläpitää ja vahvistaa keskisuomalaista sanataidetta. Toiminnan päätarkoituksena on tarjota ammattitaitoista sanataideohjausta ja -opetusta lapsille, nuorille, aikuisväestölle sekä ikäihmisille. Yhdistyksessä on ollut sen toimintavuosien aikana mukana sanataideohjaajia, media-alan osaajia, taidekasvattajia, kirjailijoita, kirjallisuuden ja kirjoittamisen opettajia sekä alan opiskelijoita.
Teemme yhteistyötä eri toimijoiden kanssa ja tutustutamme uusia harrastajia sanataiteeseen. Järjestämme sanataidekoulutuksia ja -työpajoja monipuolisesti ja kaiken ikäisille, esimerkiksi päiväkoti-, koulu- ja vanhusryhmille sekä työyhteisöille. Tavoitteenamme on kehittää ja laajentaa toimintaamme jatkuvasti.
Hallitus 2023–2024
Mari Hintikka, puheenjohtaja
Joanna Heinonen, varapuheenjohtaja, Sanataidepankki Havinan vastaava
Elisa Haverinen, rahastonhoitaja, (rahastonhoitaja.rapina(at)gmail.com)
Johanna Hyttinen, sihteeri, keikka- ja yhteistyövastaava
Vilma Tammelin, jäsenrekisterivastaava
Lily Laine, tapahtumavastaava
Lily Laine, Marras Mustonen Vilma Tammelin, Merja Toppi, viestintätiimi
Ota yhteyttä!
Jos olet kiinnostunut yhdistyksestämme tai haluat tilata meiltä sanataiteellista toimintaa, ota yhteyttä!
email: sanataideyhdistys.rapina(at)gmail.com
Harjoittelijaksi tai työssäoppijaksi?
Oletko kiinnostunut tekemään harjoittelu- tai työssäoppimisjakson Sanataideyhdistys Rapinassa? Laita viestiä, millaisesta harjoittelusta on kyse ja pohditaan yhdessä, voisiko yhdistyksemme olla sopiva harjoittelupaikka sinulle!
Sanataideyhdistys Rapina ry – jo 15 vuotta keskisuomalaista sanataidetta
Keski-Suomen sanataideyhdistys Rapina ry perustettiin Jyväskylässä lokakuussa 2005. Yhdistyksen tavoite on alusta asti ollut kunnianhimoinen: levittää ja vahvistaa sanataiteen saatavuutta koko Keski-Suomen alueella. Rapinalaisia yhdistää intohimo nimenomaan ammattimaiseen sanataideohjaukseen, jota Rapina ry onkin tarjonnut maakunnassa jo viisitoista vuotta. Puolitoistavuosikymmenisen taipaleensa aikana Rapina on toiminut lukuisten sanataideohjaajien, taidekasvattajien, opettajien, kirjailijoiden ja muiden alojen osaajien kokoontumispaikkana.
Rapinan perustukset on rakennettu lapsille ja nuorille suunnatulle sanataidetoiminnalle, mutta ajan myötä kohderyhmä on laajentunut kaikenikäiseksi. Nykyään Rapinan toimintaa suunnataan päiväkoti-ikäisistä ja koululaisista alkaen aina työikäisiin ja eläkeläisiin asti. Rapinalle on aina ollut tärkeää sanataiteen saavutettavuus mahdollisimman laajalle yleisölle, ja siksi toimintaa on pääasiassa rahoitettu apurahoilla, jotta kynnys tapahtumien tilaamiselle ja järjestämiselle olisi matala. Erilaisia projekteja on vuosien saatossa ollut paljon, joten tässä yhteydessä mainitaan vain merkittävimmät esimerkit.
Sanataidetta koko maakuntaan
Alkuaikoina Rapinan fokus keskittyi sanataiteen levittämiseen. Jyväskylän kulttuuri- ja taidetarjonta koettiin jo varsin kattavaksi, joten tavoite oli antaa mahdollisuuksia kokea näitä elämän rikkauksia koko maakunnan alueella, pienissäkin kunnissa. Parhaiten näitä pyrkimyksiä edustivat erilaiset koululuokkien kanssa tehdyt tempaukset, jossa koululuokat eri puolilla Keski-Suomea pääsivät harjoittamaan luovuuttaan sanataidetehtävien parissa.
Merkittävimpinä näistä mainittaakoon vuosina 2007–2009 järjestetyt Pullopostia-kokonaisuudet, jossa kussakin kolme koululuokkaa eri kouluista pääsi kirjoittelemaan autiosaari-teemaisia tarinoita sanataideohjaajien opastuksella, ja vuosina 2008–2009 toteutettu “Mu(u)n mielestä – märehditään mediaa” -projekti, jossa 8 koululuokkaa eri puolilta Keski-Suomea pääsi tutustumaan sanomalehden tekoon ja samalla oppimaan medialukutaitoa ja -kriittisyyttä.
Rapina kantoi myös oman kortensa kekoon lasten ja nuorten henkisen hyvinvoinnin puolesta osallistumalla Suomen kulttuurirahaston valtakunnalliseen Myrsky-hankkeeseen (2008–2011). Myrskyn tavoitteena oli auttaa syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja nuoria kulttuurin ja taiteen keinoin. Rapina toteutti yhteistyössä Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry:n ja Toimintakeidas oy:n kanssa Kartalla!-projektin, jossa huollettiin nuorten mielenterveydellistä hyvinvointia voimauttavan kirjallisuusterapian ja sanataiteen avulla.
Uusia kohderyhmiä ja aluevaltauksia
Varsinkin Rapinan alkuaikoina toiminta keskittyi paljolti lasten ja nuorten kohderyhmälle. Rapina haluaa kuitenkin tarjota sanataidetta kaikenikäisille, ja paras esimerkki kohdeyleisön laajentamisesta on Sanasilta-projekti, jossa kurottiin yhteen sukupolvien välistä kuilua taiteen voimalla. Käytännössä tämä tarkoitti lasten ja senioreiden yhteisiä sanataidekerhoja, joissa osallistujat pääsivät tutustumaan toistensa kokemusmaailmoihin tarinoiden kautta. Yhteistyötä on tehty muun muassa päiväkotien ja palvelukotien kanssa. Sanasilta lukeutuu Rapina pitkäikäisimpiin projekteihin: ensimmäiset kerhot järjestettiin 2010 ja viimeisin näki päivänvalon 2017. Eri sukupolvilla on toisilleen paljon annettavaa, joten suunnitelmissa on Sanasillan jatkaminen vastaisuudessakin.
Viisitoista vuotta on pitkä aika, ja myös Rapina on muuttunut aikojen mukana. Yhtenä merkkipaaluna ajan hermolla kulkemista voidaan pitää vuotta 2017, jolloin Rapina uudisti nettisivunsa ja toi toimintaansa selkeämmin näkyville sosiaalisessa mediassa Instagram-tilin myötä.
Rapinasta löytyy osaamista myös sosiaalisesta mediasta, mikä on laitettu hyötykäyttöön esimerkiksi marraskuussa 2019 järjestetyllä medialeirillä, jossa 10–12 vuotiaat pääsivät käsikirjoittamaan, kuvaamaan ja editoimaan YouTube-videoita. Rapina tarjoaa nykyään apurahoin rahoitetun toiminnan lisäksi myös sanataidepajoja, joita kuka tahansa voi tilata esimerkiksi syntymäpäiville tai pikkujouluihin. Näitä pajoja on hyödynnetty muun muassa työhyvinvoinnin ylläpitämisessä.
Matalalla kynnyksellä mukaan sanataiteilemaan
15-vuotisjuhlavuotena 2020 Rapinan tavoitteena on ollut entisestään madaltaa kynnystä sanataiteen osallistumiseen. Tammikuusta 2020 alkaen Rapina on järjestänyt kerran kuukaudessa kaikille osallistujille ilmaisen ja avoimen sanataideillan, jossa tehdään ohjaajan opastuksessa luovia kirjoitusharjoituksia. Koronaepidemian äkillinen ilmaantuminen hidasti näiden tapaamisten järjestämistä hieman, sillä maaliskuun sanataideilta jouduttiin perumaan. Rapina ratkaisi tilanteen järjestämällä huhti-, touko-, kesäkuun sanataideillat Zoom-palvelun välityksellä etänä.
Niin ikään etänä järjestettiin Rapinan 15-vuotista taivalta juhlistava Sanojen juhlaa! -etäsanataidefestivaali, joka pidettiin Zoomin ja Rapinan somekanavien välityksellä 11.7.–12.7.2020. Etäyhteyden voimin toteutetulle festarille pystyi siis osallistumaan muualtakin kuin Keski-Suomesta, mistä vain missä on internet-yhteys ja sanataiteennälkäisiä ihmisiä!
Rapinalaisten ideat eivät ole ehtyneet tulevaisuuttakaan ajatellen, sillä suunnitteilla on muun muassa kirjoitusretriittejä, joissa kaikenlaisille kirjoittajille tarjotaan aikaa ja rauhallinen ympäristö edistyä kirjoitustyössä. Kaiken kaikkiaan voidaan siis todeta, että keskisuomalainen sanataidetarjonta on turvattu tulevinakin vuosina, ja Rapina ry voi paremmin kuin koskaan. Nähdään sanataiteen parissa!