Aika ja tila. 

Yllä mainitut ovat asioita, jotka ovat monella kirjoittajalla kortilla. Minä itse olen yksi heistä. Kenties juuri siitä syystä olen kokenut kirjoitusretriitit äärimmäisen hyödyllisinä omalle kirjoittamiselleni. Kun pääsee repäisemään itsensä arkiympyröistä pois ja tilaan, joka on varattu vain ja ainoastaan kirjoittamiselle, on omissa teksteissä tapahtunut isoja nytkähdyksiä eteenpäin. Retriitit ovat tarjonneet myös innoitusta kirjoittamisen ylläpitämiseen retriitin jälkeen. 

Ajan ja tilan tarjoaminen, kirjoittamisen mahdollistaminen, oli Kynän rapinaa -kesäretriitin ykköstavoite. Retriittiä vietettiin heinäkuun lopussa Ohelanaukeen tilalla Korpilahdella keskellä keskisuomalaista maalaismaisemaa. Retriitti rakennettiin alusta alkaen nimenomaan kirjoittajia ja heidän tarpeitaan ajatellen. Kaupan kylkiäisinä osallistujat toki saivat tunnelmallisen majoituksen, maukasta ruokaa, toisten kirjoittajien seuraa, vertaistukea, kipinöiviä keskusteluja, kirjavinkkiaamiaisen, runobrunssin, kirjoitussytykkeitä sekä henkilökohtaisen keskusteluhetken ohjaajan kanssa. 

Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Ehkä elimmekin yhden viikonlopun toisessa universumissa. Leijailimme kirjoituskuplassa omaan maailmaan. Kesäretriitille toivottiinkin uusintaa. Ohjaajalle tällainen toive on yksi parhaimmista palautteista, mitä voi saada. Tosin itse toivon, että ensi kesänä voisin vaihtaa oman roolini ohjaajasta osallistujaksi. Siinä, kun vanhassa hämyisässä heinäsuojassa lehmäaitauksen vieressä lämmöstä napsuvan peltikaton alla istuu joukko ihmisiä hiljaa ja kirjoittaa, on jotain maagista.


Ensi kesään on vielä pitkä aika. Mutta onneksi Rapina järjestää kaupunkiretriittejä. Sellainen on tarjolla niin syksyllä kuin keväälläkin. Vaikka näihin retriitteihin ei kuulu majoitusta tai ruokaa, niin se, että yhden viikonlopun ajan on olemassa paikka, jossa voi vain kirjoittaa muiden hengenheimolaisten kanssa sekä saada tekemiselleen ohjaajan tukea, on jotain, jonka soisin kaikkien kirjoittajien kokevan jossain vaiheessa.

Joanna Heinonen 

kirjailija, sanataideohjaaja ja Kynän rapinaa -kesäretriitin vetäjä

(Kuvat: Joanna Heinonen)

Kirjoitusretriitti on kirjoittajaa varten

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *