Syyskuisella työpajamatkalla Rapina pääsi tutustumaan tekstiilihistoriastaan tunnettuun Forssaan sekä kurkistelemaan forssalaisten muistoihin ja tulevaisuuteen. Forssan kirjaston kutsumina Keski-Suomesta Kanta-Hämeeseen hurauttivat Rapinan ohjaajat Mari Hintikka ja Johanna Hyttinen.

Forssan Kehräämö iltavalossa

Forssan kaupunki viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlavuottaan. Kaupungissa on paljon elävää historiaa ja perintöä, muun muassa Suomen vanhin alkuperäisessä rakennuksessaan edelleen toimiva päiväkoti. Myös kaunis vanha Kehräämöalue on vireä ja vilkas, ja siellä sijaitsee myös kaunis ja valoisa Forssan kirjasto. Euroopan kulttuuriympäristöpäivänä Kehräämön perhelauantai -tapahtuma kutsui forssalaisia kirjastoon ja museoihin: sieninäyttelyyn, opastuksiin, satutuokioille, lukukoiraa tapaamaan ja Rapinan työpajaan.

Rakensimme kirjaston lastenosaston kupeeseen Muistot tarinoiksi –työpajaan pohjautuvan non stop -kokonaisuuden, jossa osallistujat pääsivät jakamaan muistojaan tutuista paikoista, esimerkiksi Ankkalammin puistosta, torilta ja uimarannalta. Sanataiteelliseen leikkivään sävyyn kysyimme tietenkin myös, mitä noissa paikoissa olisi voinut tapahtua: näkyikö torilla yksisarvisia tai uimarannalla järvihirviöitä? Muistoja sai kertoa, kirjoittaa ja piirtää, ja päivän mittaan niistä rakentui yhteisöllinen taideteos, jossa monisukupolvinen ja moniääninen kaupunki jakoi muistojaan eri vuosikymmeniltä.

Nuorimmat pajaosallistujat innostuivat keksimään uudenlaisia hyppelyleikkejä lattiaan piirtyneeseen Forssa-ruudukkoon. Leikkeihin ja leikkikulttuuriin liittyy paljon tärkeitä muistoja ja tarinoita, joita halusimme kutsua kävijät kertomaan toisilleen.

Muistelun lisäksi työpajassa katseltiin myös kohti tulevaa. Miltä näyttää vuonna 2123, kun juhlavuosi on jo Forssa 200? Työpajassa vierailleet saivat soittaa tulevaisuuteen vanhoilla puhelimilla lähettää postissa kysymyksiä tulevaisuussalkun kautta. Kukahan puhelimeen vastasi, ja joko vuonna 2123 liikutaan lentävillä autoilla?

 

Kaunis, historiallinen Forssa ihastutti ja ilahdutti meitä ohjaajia sekä iltahämärässä että alkusyksyn auringonpaisteessa. Toivomme, että yhteistyö Forssan kirjaston kanssa saa jatkoa!

Haluatko sinäkin kerätä paikkakuntasi tai organisaatiosi muistoja sanataiteen keinoin? Rapinan Muistot tarinoiksi -kokonaisuus taipuu monenlaiseen! Muistutamme samalla, että erilaisia tilaustyöpajoja ja projektitöitä varten Rapina matkustaa tarvittaessa myös Keski-Suomea kauemmas. Kysy lisää!

Rapina kylässä 100-vuotiaassa Forssassa
Merkitty:            

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *