Rapina puhuu sanataideoppaista II raapaistiin tulille maanantaina 8.2. klo 18. Illassa sanataideohjaajat Merja Toppi, Vilma Tammelin, Ulla Lehtinen ja Johanna Berlin esittelivät neljä sisintään jollain tapaa väräyttänyttä sanataideopasta. Jokaisesta keskusteltiin jokunen tovi ja sen jälkeen kirjoitettiin yksi esittelijän valitsema harjoitus.

Illassa vinkatut kirjat

• Päivi Haanpää: Tullaan tutuiksi, 55 tapaa tutustua
  • Natalie Goldberg: Avoin mieli
  • Eppu Nuotio ja Liisa Kallio: Minä tykkään nyt
  • Julia Cameron: Tie luovuuteen

Päivi Haanpään opas löi tiskiin tutustumiseen sopivia harjoituksia. Oppaan alussa katsastellaan monelta kantilta tutustumisharjoitusten tarpeellisuutta kirjoitusryhmissä tai ryhmissä yleensä. Itse harjoitukset on jaettu neljään kategoriaan: liikettä ja kontaktia vaativiin, osallistujiin liittyviä faktoja esitteleviin, kuvien kautta itsestä kertoviin ja mielikuvitusta yllyttäviin harjoituksiin. Jokainen tehtävä oli sanoitettu tarkasti ja sen jälkeen kappaleen verran pureskeltu harjoituksen tavoitetta, tarkoitusta ja mahdollisuuksia. Sivun alareunassa oli vielä tilaa kirjoittaa auki omia huomioita tahi variaatioita harjoituksista. Oikein mainio opas muillekin ryhmänvetäjille kuin sanataideohjaajille!

Goldberg ja Cameron olivat kaikille osallistujille ennalta jo jossain määrin tuttuja, ovathan ne kirjoitusoppaiden klassikoita. Klassikkoteokset ja etenkin niiden yhteneväisyydet herättivät keskustelua kirjoittamisen opettamisesta ja siitä, miksi samat neuvot tulevat eri muodoissa esiin eri teoksissa – voiko kirjoittamista opettaa enää uusilla tavoilla, vai onko kaikki jo keksitty? Goldberg esimerkiksi puhuu treenikirjoittamisen puolesta siinä missä Cameron suosittelee kirjoittamaan joka aamu aamusivuja; molemmissa harjoituksissa kyse on pohjimmiltaan siitä, että pitää kynän liikkeessä, oli sanottavaa tai ei. Toisaalta, käyväthän ihmiset eri ihmisten vetämissä jumpissa, joissa askelkuviot ovat kuitenkin samat, vaikka järjestys on eri. Sama pätee mielestämme kirjoittamisen harrastamisessa: joskus jonkun toisen sanakoreografia onkin iskevämpi, saa innostuksen nousemaan tai jumituksen portit auki!

Eniten ilonkiljahduksia herätti Eppu Nuotion ja Liisa Kallion vasta ilmestynyt Minä tykkään nyt. Kirjassa käydään läpi 10 tunnetta Eppu Nuotion hurmaavien runojen, lasten vinkeiden tunneajatusten ja Liisa Kallion ihastuttavan kuvituksen kautta. Oululaisten sanataideopettajien Anna Anttosen ja Kati Inkalan keksimät sanataideharjoitukset vievät tunteisiin sisälle ja niitä voi hyvin soveltaa aikuisillekin luovan kirjoittamisen kursseilla.

Teimme kirjasta yhdessä seuraavan harjoituksen:

• Kirjoita väri, josta tulee mieleen ilo.
  • Kirjoita eläin, joka tulee mieleen ilosta.
  • Kirjoita jokin iloinen paikka.
  • Kirjoita väri, eläin ja paikka myös pelosta.
  • Tee sanakimpuista tunneaforismeja!

Saimme aikaiseksi mm. seuraavat hykerryttävät lauseet:

Ilo on pinkki mangusti avannossa.

ja Ilo on keltainen koira huvipuistossa.

ja Pelko on harmaa jänis Kaivopuistossa.

ja Pelko on tiheänharmaa käärme hammaslääkärissä.

Tunneaforismien lisäksi illan aikana kirjoitettiin päiväunia ja etsintäkuulutuksia sekä tehtiin paperilla asioita, joita ei saa tehdä oikeassa elämässä.

Rapina puhuu -tilaisuudet ovat avoimia kaikille jäsenille laatuun katsomatta. Olet siis tervetullut mukaan, vaikka et olisikaan ohjaaja! Ehkä näemme jo seuraavalla kerralla?

Sanataideopas on keltainen mangusti kirjastossa