Syyskuun sanataideillassa Kortteli Klubin pitkien pöytien ääressä tutkittiin sanatonta kerrontaa musteen, akvarellipigmenttien, käpyjen, tangram-palojen, lankarullien ja esineiden avulla. Kymmenen tekstintekijää heittäytyi ennakkoluulottomasti sanattomien välineiden pariin kertomaan ja tulkitsemaan tarinoita ja runoilmaisua.

Lämmittelynä luimme tarinoita osallistujajoukon ilmaan pysäytetyistä eleistä. Jonkun tarina kertoi epäröivästä uimarista, toisen väsyneestä odotuksesta, kolmannen variksesta joka pyrki siivilleen. Huomasimme, että mielemme hakee yhteyksiä, punaista lankaa ja tarinallisuutta hyvin pienistäkin asioista ja täyttää tulkinnalla sen, mitä väleistä puuttuu.

Illassa tutkittiin myös aseemista runoutta: kokeellista, visuaalista, kuvaan ja kalligrafiaan nojaavaa runoilmaisua, joka ei käytä sanoja tai tunnettuja merkkijärjestelmiä. Inspiraatioksi silmäilimme Satu Kaikkosen ja Karri Kokon runoja. Säkeet, runon visuaalinen muoto, merkkien koko ja tiiviys kertovat kaikki jotakin, ja tulkitsija voi lukea runoa, vaikka siinä ei olisi sanoja. Sana aseeminen tarkoittaa ’vailla merkitystä’, mutta ehkä parempi tulkinta olisi ’vailla yhteistä merkkijärjestelmää’, sillä huomasimme että merkityksiä ja tunteita teokset kyllä välittivät ja tulkintoja syntyi, vaikka käytössä ei ollut yhteistä kirjallista merkistöä.

Viimeiseksi ehdimme vielä kokeilla ilmaisua vapaavalintaisella rajallisella välineellä: tangram-paloilla tai villalangalla. Kun ilmaisun väline on ominaisuuksiltaan rajallinen, yksinkertaisen elementin äärellä työskentely hidastuu. Totteleeko elementti ajatusta vai virtaako ajatus sen suuntaan, mitä työväline mahdollistaa ja mihin se antautuu? Osallistujien kokemus oli lempeän huvittunut ja vapautunut: ”Tässä ei voi epäonnistua. Eikä ainakaan tule kirjoitusvirheitä!”

Kokeellinen työskentely synnyttää uusia ideoita, on vapauttavaa ja kutsuu kyseenalaistamaan tekstin muotoa ja tutkimaan sen rakennetta uusin silmin. Syntyy ajatuksia ja yhteyksiä, joita kirjainten kanssa työskennellessä ei ehkä syntyisi mutta jotka voivat myöhemmin saada muotonsa myös kirjallisina. Suosittelemme kirjaimetonta tutkimusmatkailua kerronnan ja ilmaisun kentille kaikille kirjoittajille!

Illan ohjasi Rapinan sanataideohjaaja Johanna Hyttinen.

Seuraava sanataideilta kutsuu taas myös kirjoitustehtävien ja tunnetun kielen äärelle, kun Jasmine Forsberg johdattelee kirjoittajia hahmojen syventämisen saloihin keskiviikkona 16.10. Kortteli Klubilla.

Villalankarunoutta ja sanattomia merkkejä syyskuun sanataideillassa

Vastaa