Tunnetko Elämäni biisi -ohjelmaformaatin? Siinä viisi tunnettua vierasta valitsee kukin salassa kappaleen, joka on ollut hänelle merkittävä jossakin elämänvaiheessa. Studiossa kappaleet kuullaan muusikoiden esittäminä, ja sen jälkeen vieraat – ja yleisö – arvailevat, mikä lauluista on kenenkin ”elämän biisi.”

Muuramen kirjastolla oivallettiin formaatin soveltuvuus myös musiikin ulkopuolelle, ja syntyi tapahtuma otsikolla Elämäni teksti. Marraskuiseen iltaan oli kutsuttu viisi muuramelaisille tuttua vierasta: yrittäjä, kunnanjohtaja, kirkkoherra, runoilija ja toimittaja. Lupaus kiinnostavasta illasta veti salin täyteen yleisöä.

Rapinan ohjaajat Miska ja Johanna H. saivat olla tämän maailman ensimmäisen Elämäni teksti -illan aitiopaikalla päästessään esittämään osallistujien valitsemat tekstit. Salaisuuden säilymiseksi emme mekään tienneet, mikä teksti kuului kenellekin. Miten jännittävää!

Tekstivalikoimassa oli niin klassista proosaa kuin runoja ja lastenkirjatekstikin. Yksi yllättävimmistä valinnoista lienee ollut valikoima Muuramen vanhan uimahallin ohjekylttejä – kenen elämään nuo sympaattisen kömpelökieliset ohjeet olivat olleet vaikuttamassa?

Saimme valmistautumista varten ohjekylttitekstien esittämiseen vapaat kädet. Pienen pohdinnan jälkeen niistä syntyi dialogimuotoinen teksti (ehkäpä jostakin draaman ja postmodernin runouden välimaastosta) ja tältä se näytti:

 

A: Naiset

B: Miehet

A: Pukuhuone / naiset

B: Pukuhuone / miehet

A: Altaalle!

B: STOP! Otithan pyyhkeesi pesuhuoneen puolelle?

A: Pyyhe mukaan pesuhuoneeseen.

B: Muista! Huolellinen hiusten ja kasvomeikkien pesu ennen altaaseen menoa.

A: Huolellinen.

 

B: Tupakointi kielletty. 

A: Kielletty.

B: Hyppääminen kielletty. 

A: Kielletty.

B: Kielletty.

 

A: Ei uima-asussa suihkuun. Ei uima-asussa saunaan.

B: Oheisen merkin käyttäjällä on oikeus pitää uima-asua yllä uimahallin sauna- ja pesutiloissa.

A: Pienemmille mallia näytä, älä hallissa shortseja käytä.

B: Kielletty.

A: Kielletty.

 

B: Muistithan huuhtelun? Suorita uima-asusi vedenvääntö pesuhuoneessa. Helpotathan siivoojien työtä ja kuivaat itsesi täällä pesuhuoneessa.

A: Huuhtelu. Vedenvääntö. Kuivaan.

B: Muistithan?

 

Suosittelemme ehdottomasti Elämäni teksti -tapahtumien järjestämistä niin kirjastoissa, erilaisissa yhteisöissä kuin perhepiirissäkin. Nappaa idea työpaikan pikkujouluihin tai järjestä koko suvun Elämäni teksti -ilta joulunpyhinä! Minkä tekstin valitsisit itse?

 

Illasta iloiten sanaili Johanna H.

Muuramen kirjastolla kuultiin Elämäni tekstejä

Vastaa