Rapinan sanataidetehtävät Taidfestissä

Rapinassa tapahtuu kaikenlaista, ja moni juttu onkin näkynyt vasta somen puolella! Tässä siis kooste toiminnasta, josta ei ole vielä kerrottu nettisivujen puolella.

Monilukutaito: Kirjoituspiiri, 2022

Muuramen kirjaston tilauspaja Monilukutaito-hankkeeseen. Kirjoituspiiri kokoontui marraskuussa kerran viikossa tutustumaan kirjoittamiseen eri näkökulmista. Maaliskuussa kirjoituspiirissä tutustutaan eri tekstilajeihin. Kirjoituspiirin vetäjinä toimivat Merja Toppi, Lily Laine ja Marras Mustonen. Kirjoituspiiri jatkuu taas ensi vuoden puolella!

Konneveden lukutaitohankkeen Supersankarityöpajapäivä, 2022

Konneveden kunta tilasi Rapinalta Supersankari-teemaisen sanataidepajapäivän kaikille kunnan varhaiskasvatuksen ja luokkien 0-2 oppilaille. Lapunmäen koululla tutustuimme runoihin, loruihin ja sanoihin pienten lasten satulintuteemaisen sanataidepajan sekä vähän isompien lasten supersankarisanataidepajojen parissa. Pajoja ohjasivat Johanna Hyttinen, Mari Hintikka ja Lily Laine.

Rapina TaidFestissä, 2022

Jyväskylän kaupungin kulttuuripalveluiden tilauspaja nuorten järjestämään TaidFest -tapahtumaan Tanssisali Lutakossa. Tapahtumassa toteutettiin lyhyitä sanataidetehtäviä sisältävä walk-in -paja. Pajan ohjasivat Lily Laine ja Marras Mustonen.

Ilmastokirjoittamisen työpajat, 2022

Kulttuurikeskus ARX tilasi 9.-luokkalaisille ilmastokirjoittamisen sanataidetyöpajoja. Pajat pidettiin etätoteutuksella, ja niitä oli 17. Ohjaajina toimivat Joanna Heinonen, Mari Hintikka, Johanna Hyttinen ja Lily Laine.

KAUK-koulutus kirjastolaisille 2022

Lahden kirjastolta otettiin meihin yhteyttä Kirjametsä-puheenvuoron pohjalta. Koulutimme kirjastolaisia Kirja astuu ulos kansistaan -menetelmän käytössä kirjastonäyttelyssä, ja tuimme heidän oman näyttelynsä suunnittelua. Ohjaajat olivat Marras Mustonen ja Johanna Hyttinen.

Sanakamut-sanataideryhmä yksinäisille, 2021

Rapina järjesti yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän-osaston kanssa Sanakamut-sanataideryhmän 28.10.–2.12.2021. Ryhmä kokoontui kerran viikossa 1,5 tuntia kerrallaan SPR:n tiloissa Jyväskylän Sammonkadulla. Ryhmässä tehtiin matalan kynnyksen kirjoitusharjoituksia, askarreltiin, keskusteltiin ja vierailtiin taidemuseossa. Ryhmää varten saatiin 500 euron arvoinen apuraha Kansan Sivistysrahastolta. Ohjaajana Johanna Berlin.

Vloggaajien valtakunta -työpajat, 2021

Muuramen kunta tilasi Muuramen kahdeksalle 6.-luokalle Vloggaajien valtakunta-työpajakokonaisuuden. Opiskelijat pääsivät itse kokeilemaan vloggaamista omien älypuheleimiensa avulla. Teemoina olivat niin käytännön asiat, luovuus kuin turvallisuuskin. Ohjaajina toimivat Roosa Berg, Marras Mustonen, Mari Hintikka, Johanna Virtala ja Ulla Lehtinen.

Koko perheen voimasanat -leirit, 2021

Koko perheen voimasanat -leirit toteutettiin yhteistyössä Yhden vanhemman perheiden liiton kanssa Suomen kulttuurirahaston myöntämällä apurahalla. Kahtena syksyisenä viikonloppuna lapset sanataiteilivat mm. sisäistä supersankaruuttaan, kun aikuiset olivat hyvinvointikirjoittamisen parissa. Leirilauantaina oli myös vanhempien ja lasten yhteinen sanataiteilupaja ja leiri huipentui lasten varjoteatteriesitykseen. Leirin ohjasivat Johanna Hyttinen, Merja Toppi ja Mari Hintikka.

Suvimäen klubitalon sanataidepajat, 2021

Jäimme ilman myönteistä apurahapäätöstä, mutta iloksemme Klubitalo tilasi hyvinvointikirjoittamista omakustanteisesti. Kuuden hengen sitoutunut ryhmä kokoontui syksyn aikana kuusi kertaa. Ohjaajana toimi kirjallisuusterapia- ja sanataideohjaaja Merja Toppi.

Kirjametsä-puheenvuoro, 2021

Lahden AKE (Alueellinen kehittämistehtävä Lahti) tilasi Rapinalta 20-30-minuuttisen puheenvuoron valtakunnalliseen kirjastoväen etätapaamiseen. Puheenvuoron aiheena oli Kirjametsä-näyttely ja kirjastoyhteistyö. Tilaisuudessa puhuivat Mari Hintikka ja Marras Mustonen.

Polttaripaja, 2021

Sanataiteen ystävät tilasivat sanataidepajan polttariporukalle. Teeleidin aittarakennus oli juuri sopiva paikka sanataiteilulle teen ja herkullisten leivosten äärellä. Kirjoitettiin mm. unelmista ja toiveista. Ohjaajana Johanna Berlin.

Lukemisen pajatoiminta, 2021

Muuramen kirjasto tilasi Rapinalta omaan hankkeeseensa luku- ja kirjoitusintoa lisääviä sanataidepajoja kuntouttavan työtoiminnan ryhmälle.  Osan kerroista veti Rapinan ohjaaja ja osan kirjaston työntekijä Muuramen kirjaston tiloissa. Rapinanlta ohjaajina toimivat Mari Hintikka ja Vilma Tammelin.

Omaelämäkerrallinen sarjakuva -työpajat, 2021

Kulttuurikeskus ARX tilasi yhdistykseltä Riihimäen yhdeksälletoista 9.-luokalle Omaelämäkerrallinen sarjakuva -työpajan. Pajoja ohjasivat Mari Hintikka, Johanna Hyttinen, Ulla Lehtinen ja Roosa Berg.

Videopuheenvuorot Lukemattomia tarinoita perheille -hankkeeseen, 2020

Nurmeksen kaupunginkirjaston Lukemattomia tarinoita perheille -hanke tilasi kolme videota, joissa avattiin näkökulmia matalan kynnyksen sanataidekasvatukseen lapsiperheille. Videot tekivät Mari Hintikka ja Johanna Hyttinen.

Lily Laine ohjaamassa etänä ilmastokirjoittamista

Listan kokoon kasasi: Marras Mustonen (kirjoittajina useat eri rapinalaiset)

Mitäs kaikkea onkaan Rapina tehnyt?