Puolitoista tuntia on armottoman lyhyt aika, kun aiheena on hahmot. (Toisaalta se on armottoman lyhyt aika tehdä yhtään mitään, mihin haluaisi vain uppoutua.) Mutta syksyn sanataideillat saatiin kunnialla käyntiin etäillalla, vaikka ukkosen aiheuttamien sähkökatkojen takia ohjaaja antoi ohjeita pariinkin eri otteeseen pimeästä huoneesta.

Illan aikana syntyi paljon erilaisia hahmoja, joita syvennettiin muun muassa kirjoittamalla hahmojen tajunnanvirtaa ja heidän WhatsApp-viestittelyään. Hahmoille keksittiin myös salaisuuksia ja heitä laitettiin tilanteisiin, joissa nämä salaisuudet uhkasivat paljastua. Toivottavasti näistä hahmoista kuullaan vielä myöhemmin.

Kotiin pohdittavaksi osallistujat saivat seuraavanlaisen tehtävän:

Mitkä henkilöhahmot ovat tehneet sinuun vaikutuksen? Tee lista. Tarkastele tämän jälkeen listaasi. Löydätkö listasi hahmoille mitään yhteistä nimittäjää tai ominaisuutta? Vertaa luomiasi hahmoja listaasi. Löydätkö niistä jotain samaa?

Näitä kysymyksiä suosittelemme kenen tahansa kirjoittajan joskus miettimään.

Illan aikana mainittuja teoksia:

Anders Vacklin ja Janne Rosenvall: Käsikirjoittamisen taito (Like, 2015)

Maria Carole, Nadja Sokura ja Kari Välimäki (toim.): Kumma kirjoitusopas (Osuuskumma 2022)

Katarina Kuick ja Ylva Karlsson: Kirjoittamisen ihanuus. Nuoren kirjoittajan opas (Karisto, 2010, suom. Sirkka-Liisa Sjöblom)

Elokuun hahmoillan tunnelmia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *