Merja Toppi irtisanoutui viittomakielentulkin työstä voidakseen työskennellä kirjailijana ja sanataideohjaajana. Esikoisnuortenromaanin päähenkilö sai alkunsa sattumalta kirjoitusharjoituksesta.

Merja Toppi. Kuvaaja: ByEmmi/Emmi Virtanen

Oriveden opiston kirjoittajalinjan opettaja jakaa kurssilaisille englanninkielisen lyriikkatekstin ja pyytää kurssilaisia pohtimaan, kuka on tekstin puhuja. Millainen tyyppi siinä on äänessä? Kurssilaisten joukossa istuu Merja Toppi. Tekstikatkelmaa lukiessa päähän nousee kuva nuoresta pojasta, joka on sydänverellään kirjoittanut rakkausrunon.

”Sitten selvisi, että katkelma oli jonkin hevibändin lyriikkaa ja kappaleen musiikkivideo oli tuskaisen narkomaanin tarina. Pidin kuitenkin oman pääni. Aloin kirjoittaa nuoresta pojasta, joka on kauhean rakastunut tyttöön, eikä uskalla kertoa siitä, vaan kirjoittaa imeliä runoja itsekseen.”

Syntyi Jari, joka on Topin maaliskuun lopussa ilmestyvän esikoisnuortenromaanin päähenkilö. Keski-Suomeen sijoittuva Jäätävä sarjaimuttaja (2021, Myllylahti) kertoo paitsi Jarista ja hänen ihastuksestaan Helistä, myös vampyyrista. Se löytyy paperiroskalaatikosta, missä se etsii suojaa auringonpaisteelta.

 

Viittomakielentulkista kirjailijaksi ja sanataideohjaajaksi

Jäätävä sarjaimuttaja lähti kietoutumaan auki kirjoittajalinjalla tehtyjen harjoitusten myötä. Kun opinnot loppuivat ja koitti kotiinpaluu, iski monta kuukautta kestänyt kirjoittajan blokki.

”Ajattelin, että kirjoittaminen alkaisi taas sujua, jos siirtyisin kotoa johonkin toiseen ympäristöön työskentelemään. Vuokrasin Jyväskylästä Kirjailijatalolta työpöydän, mutta ei kirjoittaminen sujunut sielläkään. Takaraivossa tykytti koko ajan ajatus, että pian joudun palaamaan entiseen ammattiini.”

Kirjoittajaopintoja varten Toppi otti vapaata elämästään. Hän oli toiminut 23 vuotta viittomakielen tulkkina, mutta työ ei enää innostanut. Kun irtiotto alkoi lähestyä loppuaan, Toppi ei edelleenkään halunnut palata entiseen.

”Mietin kuumeisesti, mitä voisin tehdä kirjoittamisen ohella. En vielä uskaltanut ajatella, että minusta voisi tulla kokopäiväinen kirjailija.”

Sitten ajatus kirkastui. Toppi oivalsi, että haluaa tehdä samaa, mitä hänen kirjoittamisen opettajansa ovat tehneet hänelle: innostaa toisia kirjoittamaan. Hän haki opiskelemaan sanataideohjaajaksi Hämeenlinnaan.

Ilmoittautumishetkellä hän oli kolmannellatoista varasijalla. Tulevaisuus näytti hetken synkältä. Toisten ilmoittautuneiden elämäntilanteet kuitenkin muuttuivat. Lopulta Toppi pääsi kuin pääsikin nousemaan varasijapaikaltaan kurssilaisten joukkoon.

”Helpotti, kun tajusin, että voin tehdä kirjoittamisen ohella jotain muutakin kuin hakea apurahoja. Kun päätin, että irtisanoudun vanhasta työstäni, pystyin taas kirjoittamaan.”

 

Lääkettä kirjoittamisen esteisiin

Kirjoittajan blokin väistymiseen auttoi myös se, että Toppi perusti muutaman ystävänsä kanssa tekstipajan. Ennen tapaamisia jokaiselle lähetetään tekstikatkelma, johon muut tutustuvat. Tapaamisissa teksteistä annetaan toisille palautetta.

”Tekstipaja oli todella tärkeässä roolissa siinä vaiheessa, kun minulla ei vielä ollut kustannussopimusta. Tarvitsin selvästi tukea omaan kirjoittajuuteeni. Uuden edessä viisikymppisyyden kynnyksellä kirjoittaminen on aika yksinäistä puuhaa. Olen kokenut tärkeänä lahjana, että olen saanut jakaa kirjoittamista toisten kanssa.”

Vaikka kustannussopimus on nyt takataskussa ja kirja ilmestymässä, kirjoittamisen esteet eivät ole kadonneet mihinkään.

”Totta kai kustannussopimus toi varmuutta ja uskoa siihen, että kirjoittaminen kantaa. Olen kuitenkin lykkäilyn Suomen mestari. Taukojen jälkeen kirjoittamisen uudelleen tulille laittamisessa on aina paljon työtä. Pyykinpesu on yllättävän kivaa siinä vaiheessa!”

KUKA?

 • Merja Toppi, 48 v.
 • Asuu Jyväskylässä puolisonsa ja kahden kissan kanssa
 • Opiskellut sanataideohjaajaksi Hämeen kesäyliopistossa ja valmistuu kirjallisuusterapiaohjaajaksi Jyväkylän kesäyliopistosta kesäkuussa
 • Toimii Keski-Suomen sanataideyhdistys Rapina ry:n sanataideohjaajana ja sanataideiltavastaavana
 • Julkaissut aikaisemmin runokokoelmia Savon murteella

 

Jutun kirjoitti toimittaja ja sanataideohjaaja Ulla Lehtinen.

Esikoisnuortenkirjailija Merja Toppi, 48, teki elämänmuutoksen: jätti vanhan ammattinsa voidakseen kirjoittaa ja inspiroida toisia kirjoittamaan
Merkitty:    

Hakutulokset “Esikoisnuortenkirjailija Merja Toppi, 48, teki elämänmuutoksen: jätti vanhan ammattinsa voidakseen kirjoittaa ja inspiroida toisia kirjoittamaan

 • 1.4.2021 12.42:sta
  Permalink

  Hyvä Merja! Ihanaa, että joku onnistuu alan vaihdossa ja vielä haastavassa kirjoittajan ammatissa. 👍

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *