Syksyllä 2014 Taiteen edistämiskeskus tilasi Rapinalta kaksi sanataidepajakokonaisuutta, jotka toteutettiin Muuramessa ja Pihtiputaalla. Ohjaajana molemmissa toimi Katja Kontturi.
Syyskuussa sanataiteiltiin Muuramessa, jossa pajoja oli kaksi. Ensimmäinen ryhmä koostui Mäkelänmäen koulun viidesluokkalaisista ja toinen Nisulanmäen koulun yhdeksäsluokkalaisten valinnaiskuvataiteen oppilaista. Työpajat olivat osana laajempaa sana- ja kuvataidetta yhdistävää taideprojektia, jonka lopputuloksena valmistui pysyvää taidetta koulujen seinille.
Muuramen työpajojen teemana oli rohkeus, jota lähestyttiin kirjoittamis- ja piirtämisharjoitusten avulla. Sanoja lähestyttiin aakkoskarkeilla, joiden avulla pohdittiin kullakin kirjaimella alkavia elämän merkityksellisiä asioita. Sanojen kanssa työskentelyyn virittäydyttiin myös sanamadoilla: yritettiin muodostaa mahdollisimman pitkiä sanamatoja, joissa seuraava sana alkaa aina edellisen viimeisellä kirjaimella. Tämän jälkeen piirrettiin omat voimaeläimet, jotka lähettävät tsemppiviestin, kun tarvitaan rohkaisua. 9-luokkalaisten kanssa voimaeläinten tekstiviesteistä kirjoitettiin paperille pätkät, joista ohjaaja koosti taululle yhteisen runon. Rohkeusteemaa käsiteltiin molemmissa ryhmissä vielä kirjoitusharjoituksessa, jossa jokainen laittoi valitsemansa supersankarin taistelemaan koulukiusaamista vastaan.
Pihtiputaan sanataidepaja järjestettiin lokakuussa Tahkonpolun yläkoulussa. Paja oli suunnattu kaikille luovasta kirjoittamisesta kiinnostuneille, ja siihen osallistuikin 16 innokasta kirjoittajaa. Työpajassa harjoiteltiin henkilöhahmon luomista ja kuvailun, toiminnan ja vuorosanojen kirjoittamista. Kuvailtiin miltä hahmo näytti, mitä hän teki ja mitä hän sanoi. Hahmoista kirjoitettiin myös eri näkökulmissa, esimerkiksi ystävän tai tuntemattoman tarkkailijan silmin, tai päiväkirjatekstissä hahmon omasta näkökulmasta. Lopuksi kirjoitettiin parin kanssa yhteinen teksti, jossa molempien hahmot kohtasivat.
Kaikissa ryhmissä osallistuttiin innokkaasti tehtävien tekemiseen, tuntuipa joidenkin mielestä aika loppuneen keskenkin. Palautteen mukaan työpajat tarjosivat myös ryhmien opettajille uutta inspiraatiota työskentelyyn.
Kuva
Taiteen edistämiskeskuksen sanataidepajat
Merkitty:        

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *