Loka-marraskuussa heittäydyttiin mysteerin matkaan, kun Keski-Suomen sanataideyhdistys Rapina toteutti Lukemattomat mahdollisuudet -hankkeelle yhteisöllisen kirjoittamisen haasteen. Instagramissa @lukuluxx-tilillä pyörinyt haaste tavoitti huikean määrän osallistujia, jotka kehittelivät selkäpiitä karmivaa ja paikoin humorististakin murhamysteeriä eteenpäin. Osallistujien kesken arvottiin Otavan lahjoittamia kirjapalkintoja ja Storytelin kolmen kuukauden lahjakortti. 

Kuka murhataan? Mistä ruumis löytyy?

Osallistujat pääsivät suunnittelemaan mysteeritarinaa alusta alkaen. Instagram Storyissa ehdotettiin tapahtumapaikkaa, ja lopulta miljööksi äänestettiin suosittu ja hyvämaineinen risteilijä M/S Luxury. Myös henkilöhahmot syntyivät osallistujien kynistä. Laivalla matkailivat eläkkeelle jäänyt matematiikan opettaja Pirkko, 67, eläköitynyt kokki ja laivan kapteenin äiti Ulla Satumäki, 74, Ullan lapsenlapsi Evert, 14, parisuhdetta kaipaava Laura Jurvanen, 47, tanssija Timo Timantti, 31, ja vaikeaa parisuhdetta pakeneva Tinon ex-puoliso Noora Nurminen, 29. 

Tarina sai alkunsa, kun kapteenin Ulla-äiti löydettiin laivalta murhattuna. Mysteerin edetessä osanottajat äänestivät muun muassa ruumiin löytöpaikkaa ja kahden murhan uhreja sekä ehdottivat henkilöille alibeja ja murhaajalle motiivia. Lopulta teroitettiin kynät: halukkaat pääsivät yhdistelemään kaikki saamansa johtolangat ja ehdottamaan syyllistä murhaan.

Mysteeri eteni osallistujia aktivoivien äänestysten ja pienten kirjoitustehtävien lisäksi chatfiktiovideoiden välityksellä. Instagram Storyissa pääsi seuraamaan, miten tarinan henkilöt viestittelivät keskenään. Dialogeissa päästiin syvemmälle henkilöhahmojen toiveisiin ja arkisiin kommelluksiin: Evert chattaili mysteerikateutta potevan Veeti-kaverinsa kanssa, kun taas Lauran ja Nooran välille syntyi ystävyys. Mikäli haluat tietää, kuka lopulta oli syyllinen risteilijällä tapahtuneisiin hyytäviin murhiin, löydät murhamysteerin kokonaisuudessaan Instagramissa @lukuluxx-tilin kohokohdista. 

Yhteisöllisellä kirjoittamisella innostusta tarinoihin

Yhteisöllistä sometarinaa kirjoittamalla pyrittiin innostamaan erityisesti nuoria aikuisia lukemisen ja kirjoittamisen maailmaan. Sosiaalisen median alustan, chatfiktion ja interaktiivisen yhdessä kirjoittamisen avulla tavoiteltiin mukaan myös heitä, jotka eivät yleensä lue tai kirjoita paljoa. 

Mysteerihaasteen aikana ohjaajat huomasivat, että Instagram on erinomainen alusta matalan kynnyksen osallistavaan, yhteisölliseen kirjoittamiseen ja tarinan luomiseen. Osallistujat vastailivat kaikkein aktiivisimmin äänestyksiin, joissa he saivat vaikuttaa tarinan kulkuun. Pidempiin kirjoitustehtäviin kertyi vähemmän vastauksia, mikä voi johtua esimerkiksi siitä, että Instagramia selaillessa harvempi jää kirjoittamaan pidempiä vastauksia. Chatfiktio-osiot esittelivät osallistujien tuoreen tarinankerronnan lajin, jonka kautta fiktioon voi tutustua matalalla kynnyksellä, ja keskustelut keräsivät kiitosta osallistujilta.

Vaikka sosiaalisen median alustan avoimuuden vuoksi toivotun kohderyhmän tavoittamista on vaikea arvioida, haasteesta saatiin osanottajilta rutkasti positiivista palautetta. Haasteen aikana tilille kertyi peräti 150 uutta seuraajaa – mysteeritarina ja kirjapalkinnot kiinnostivat väkeä.

Haasteen toteuttivat Keski-Suomen sanataideyhdistys Rapinan sanataideohjaajat Roosa Berg, Ulla Lehtinen ja Vilma Tammelin. Rapina tuotti Lukemattomat mahdollisuudet -hankkeelle syksyllä 2020 monipuolista lukutaitoon- ja intoon liittyvää sisältöä. Tunnelmia luvassa myös muista osuuksista!

Instagram-haaste osallisti punomaan murhamysteeriä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *