Heinäkuun sanataideiltaa vietettiin tunnelmallisessa Villa Ranan puutarhassa Jyväskylässä Rapinan Roosa Bergin ja Vilma Tammelinin ohjaamana. Miljöö sopi täydellisesti illan aiheeseen, eli luonnosta kirjoittamiseen. Sää oli myös suotuisa, heinäkuisen lämmin, mutta ei liian tukahduttava. Ilta aloitettiin kirjoittamalla muutama harjoitus puutarhassa. Tunnelmaa lämmitti vielä enemmän Puhkupillien harjoitukset yliopiston päärakennuksen edessä, jolloin sävelet soljuivat puutarhaan kirjoittajien iloksi. Bongailimme puutarhasta itseämme puhuttelevia kasveja ja eliöitä, minkä jälkeen kirjoitimme erilaisten lehtien ääriviivojen sisälle runoja lehtien elosta.

 

Puutarhasta siirryimme sävelten saattelemina vanhalle kiviselle amfiteatterille havainnoiden samalla ympäristöämme. Tämän jälkeen intouduimme pohtimaan lempipaikkojamme ja sitä, miltä ne voisivat näyttää sata vuotta eteenpäin tai taaksepäin nykyhetkestä. Tehtävä pisti miettimään luonnon ja ihmisen rakentaman ympäristön rajan häilyvyyttä. Tekstit muuttuivat suorastaan dystopioiksi ja herättivät paljon vilkasta keskustelua kirjoittajissa. Dystopioista siirryimme pohtimaan tarinoita kiinnostavien kasvinnimien takaa. Mistä nimi ahkeraliisa tulee? Entä mustasilmäsusanna?

 

Ehkä kaunis sää ja kesälomamenot pitivät ihmiset kiireisinä, sillä heinäkuun sanataideillan osallistujamäärä jäi sangen pieneksi. Kuitenkin ilta oli osallistujien mielestä rento ja inspiroiva. Luontokirjoittamisella on pitkät perinteet, eikä ihme: illassa huomasimme, miten moneen suuntaan ympäristön havainnointi ja siitä kirjoittaminen voikaan viedä!

 

Elokuun sanataideilta järjestetään 19.8. klo 18 alkaen Jyväskylän kaupunginkirjastolla 2. kerroksen Kokoustilassa. Illan ohjaa Rapinan sanataideohjaaja Mari Hintikka. Illassa sukelletaan henkilöhahmojen luomisen syövereihin.

Luontokirjoittamista puutarhassa – tunnelmia heinäkuun sanataideillasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *