Rapina tarjoaa yrityksille erilaisia sanataiteellisia koulutuksia sekä työhyvinvointipäiviin sopivia pajoja. Pajoissa muun muassa yhdistetään meditaatiota ja sanataidetta, tehdään runovideoita, tutustutaan prosessidraamaan ja etsitään sanataidetta luonnosta. Alla kuvatut tuotepaketit ovat ehdotuksia, joita voidaan muokata tilaajan tarpeiden mukaisiksi.


  • Hinnat: alkaen 195 € + matkakulut (Jyväskylän ulkopuolelle)
  • Kesto90–120 min
  • Ohjaajien määrä: Sovittavissa ryhmän koon mukaan

Hiljalleen – meditaatiota ja sanataidetta

Kiireinen työelämä vaatii vastapainoksi hiljentymistä ja pysähtymistä.  Pajassa pysähdytään kuuntelemaan omaa mieltä ja kehoa. Maistelemaan hiljaisuutta. Hiljentymisen jälkeen esiin otetaan kynä ja paperi. Mitä ajatuksia hiljaisuus synnytti? Miltä kirjoittaminen tuntuu pysähtymisen jälkeen?

Improvisaatiosta iloa ja heittäytymisrohkeutta

Improvisaatio tarkoittaa käsikirjoittamatonta teatteria, jonka ydin on hyväksyvässä vuorovaikutuksessa ja yhteistyössä. Pajassa harjoitellaan heittäytymistä, kuuntelemista sekä reagointia toisten tarjouksiin ja ehdotuksiin. Improvisaatio auttaa suhtautumaan armollisemmin keskeneräisyyteen ja hellittämään itsekriittisyydestä sekä suorituspaineista. Improvisaatiossa moka on lahja eli odottamaton mahdollisuus! Pajassa leikitään, hassutellaan ja tehdään matalan kynnyksen improvisaatioharjoituksia turvallisessa ilmapiirissä. Työpaja sopii hyvin esimerkiksi työpaikan virkistys- tai työhyvinvointipäiville, eikä edellytä mitään ennakkotietoja tai -taitoja.

Draamaa WhatsAppissa -chatfiktiopaja

Chatfiktio on uusi, koukuttava ja trendikäs tarinankerronnan muoto, jonka saloihin työpajassa sukelletaan. Osallistujat ideoivat itselleen roolit ja ohjaaja antaa tapahtumille lähtötilanteen. Tämän jälkeen aletaan käydä fiktiivistä keskustelua WhatsApp-ryhmässä. Miten yhteisen dialogin kautta puidaan ihmissuhdekiemuroita, ratkotaan mysteereitä ja autetaan ystävää? Työpajassa harjoitellaan muun muassa heittäytymistä, dialogin kirjoittamista ja henkilöhahmojen kehittelyä. Jokainen työpajaan osallistuva tarvitsee älypuhelimen, johon on asennettu WhatsApp-sovellus. Yhdessä kirjoitettu chatfiktiotarina jää puhelimen muistiin talteen.

Päiväkirjatyöskentely 2.0

Työpajassa päiväkirjan kirjoittaminen saa uudenlaisia muotoja ja ulottuvuuksia, kun siihen yhdistetään visuaalista työskentelyä, faktan ja fiktion rajapinnalla leikittelyä sekä yhteisöllisyyttä. Työpaja aloitetaan lämmittelytehtävällä, jossa käsitellään päiväkirjoihin liittyviä käsityksiä ja kokemuksia, minkä jälkeen toteutetaan vaihe vaiheelta eteneviä mukaansatempaavia kirjoittamistehtäviä. Lopuksi tehtäviä ja niistä heränneitä ajatuksia puretaan yhdessä ja mahdollisesti jaetaan myös pajassa kirjoitettuja katkelmia. Työpajalle voidaan valita jokin teema, kuten matkapäiväkirjat.

Prosessidraamapaja

Prosessidraamapajassa tutkitaan tilaajan toivomaa aihetta eri näkökulmista hyppäämällä sisään tarinan maailmaan. Ryhmä oppii yhdessä tekemällä matalan kynnyksen draamaharjoituksia tarinan maailmassa ja purkamalla niistä kerätyt kokemukset ja ajatukset keskustelemalla. Pajassa myös harjoitellaan heittäytymistä, erilaisten roolien ottamista ja antamista, faktan ja fiktion rajan hahmottamista sekä reagointia toisten tarjouksiin ja ehdotuksiin. Työpaja ei edellytä ennakkotietoja, -taitoja eikä -valmistautumista. Prosessidraamassa voidaan käsitellä kevyitä tai vakavampiakin aiheita, esimerkiksi ystävyyttä, yksinäisyyttä, erilaisuutta, ihmisoikeuksia, rohkeutta tai unelmia.

Runojen ja videoiden ratapihoilla

Millaista runoutta visuaalisuus pitää sisällään? Miten musiikki, äänet ja videokuva yhdistyvät runoihin? Mitä ääni ja video tuovat runouteen lisää – vai tuovatko mitään? Näiden teemojen äärelle pysähdytään Rapinan sanataidepajassa, jossa annetaan runosuonten sykkiä ja työstetään runovideoita pienissä ryhmissä. Paja tarjoaa uuden, tuoreen näkökulman runouteen ja pyrkii edistämään ryhmien yhteistyötaitoja. Työpajan järjestäminen edellyttää mahdollisuutta käyttää osallistujien omia tablettitietokoneita.

Sanataidetta metsäpoluilla

Sanataidetta voi harjoittaa myös muualla kuin neljän seinän sisällä. Luovaa työskentelyä, ryhmätehtäviä, ulkoilua ja retkiruokailua yhdistävä luontoretriitti mahdollistaa hetkellisen irrottautumisen työpaikan vakiintuneista kaavoista. Sanataiteellisessa toiminnassa korostuvat moniaistisuus, ympäristön havainnointi sekä yhdessä ideointi ja leikittely. Tarkempi ohjelma ja retkikohde suunnitellaan vuodenajan ja tilaajan toiveiden mukaan.