Rapinan kouluikäisille ja nuorille suunnatuissa pajoissa perehdytään kirjallisuuden lajeihin ja genreihin erilaisin harjoituksin, valjastetaan uudet mediat sanataidekäyttöön, uudistetaan päiväkirjatyöskentelyä, käsikirjoitetaan, vlogataan, yhdistellään, notkistellaan, taivutetaan ja murretaan sanojen ja taidemuotojen rajoja. Alla kuvatut tuotepaketit ovat ehdotuksia, joita voidaan muokata tilaajan tarpeisiin sopiviksi.
- Hinnat: alkaen 155 € + matkakulut (Jyväskylän ulkopuolelle)
- Kesto: 45–90 min
- Ohjaajien määrä: Sovittavissa ryhmän koon mukaan
Alakoululaisille
Limaista sanataidetta
Onko sinun slimessäsi glitteriä vai paljetteja? Slimet eli limat ovat nousseet 2010-luvun lopulla keskeiseksi osaksi lastenkulttuuria. Työpajassa jokainen osallistuja pääsee suunnittelemaan ja tekemään oman slimen. Kun slimet ovat valmiita, kirjoitetaan lyhyitä runoja, joiden pääosassa ovat tietenkin työpajassa askarrellut slimet. Työpaja sopii 6 vuotta täyttäneille.
Supersankarit – omaelämäkerrallinen paja
Millainen on supersankari? Tunnetko sinä supersankareita? Entä mikä on sinun supervoimasi? Jokainen meistä on jollain tapaa super. Omien vahvuuksien tunnistaminen ei kuitenkaan aina ole helppoa. Supersankaripajassa niihin tutustutaan kirjoittamalla ja piirtämällä. Mitä voimia sinusta paljastuu?
Pelastakaa Mörkömaa! -seikkailupaja (4×45 min)
Mörkömaa on vaarassa ja se tarvitsee pelastajan! Draamakasvatusta ja sanataidetta yhdistelevässä pajassa luodaan yhdessä erilaisten harjoitusten avulla satumaailma ja sen asukkaat. Kun Mörkömaan esineet, paikat ja asukkaat alkavat mystisesti katoilla, hyvät neuvot ja taikakeinot ovat tarpeen. Saako ryhmä selvitettyä, mitä Mörkömaassa oikein tapahtuu?
Löytöretkellä luonnossa
Pajassa tutustutaan ympäröivään luontoon sanataiteen keinoin ja toisaalta lähestytään sanataidetta lähiluonnossa tapahtuvien harjoitteiden kautta. Paja koostuu erilaisista moniaistisista sanataideharjoituksista, jotka ovat vahvasti kytköksissä ympäristöön, sen havainnointiin ja kokemiseen. Pajan teemaa voidaan räätälöidä tarkemmin tietyn sanataiteen lajin (esim. runouden, proosan tai sadun) ja/tai ympäristön (esim. vesistö, metsä, kaupunkiluonto) mukaan. Paja on mahdollista toteuttaa monitaiteellisena kokonaisuutena, jossa on sanataideharjoitteiden lisäksi mukana myös kuvataiteeseen, musiikkiin tai sarjakuviin liittyviä harjoituksia, tai liikunnallisena suunnistuksen tapaisena rastiratana.
Örkkipaja
Örkkejä vilisee siellä ja täällä! Örkkejä jäällä ja kaapin päällä! Alla maton ja päällä katon, örkkikeinun ja riippumaton. Mutta millainen on oma örkkisi? Asuuko se sinussa vai kyläileekö se joskus? Tässä pajassa päästät nämä eriskummalliset tyypit valloilleen. Kuvitellaan, kerrotaan, askarrellaan ja kirjoitetaan näkyviin ihan oma örkki – kiltti ja kiva ja karvainen, vai ehkäpä jo vähän jännittävä tai hurjakin?
Vloggaajien valtakunta
Vloggaajat eli videobloggaajat ovat monen nykynuoren suurimpia idoleita. Rapinan työpajassa heittäydytään hetkeksi supertähden elämään ja mietitään, mistä aineksista syntyy koukuttava videoblogi. Pajassa luodaan vloggaajahahmo ja pohditaan, millaisia videoita hahmo voisi tehdä. Pajan tavoitteena on vahvistaa nuorten suullista itseilmaisua ja esiintymistaitoja sekä tarjota uusia näkökulmia vlogikulttuuriin. Videot syntyvät helposti matkapuhelimien kameroilla, eikä paja edellytä aiempaa kokemusta videoiden tekemisestä.
Vaikeat tunteet – tunnepaja
Jokaisen elämässä sattuu ja tapahtuu – niin isojen kuin pientenkin ihmisten. Sanojen avulla voimme turvallisesti tutkia tunteita, jotka juuri nyt ovat jollain lailla läsnä ja tärkeitä. Pajan sisältö rakennetaan ryhmässä ajankohtaisten teemojen kuten elämänmuutosten, menetysten tai erilaisuuden kohtaamisen pohjalta.
Sanataiteellinen seikkailu kirjallisuuden genreissä
Työpajassa tutustutaan tilaajan valitsemaan kirjallisuuden tyylilajiin luovasti ja leikinomaisesti. Aluksi tutkitaan minkälaisia tapahtumapaikkoja, maailmoja, henkilöitä ja tapahtumia valitussa tyylilajissa yleensä on. Seuraavaksi keksitään yhdessä oma tätä tyylilajia edustava paikka ja henkilöt. Lopuksi lähdetään seikkailemaan tarinan maailmaan kirjoittamalla ja draamaharjoitusten avulla. Käsiteltävät genre voi olla esimerkiksi dekkari, scifi, maaginen realismi, kauhu, historiallinen romaani tai satu.
Yläkoululaisille ja lukiolaisille
Kalevalan kankahilla
Miten Iltalehti olisi uutisoinut Sammon ryöstöstä? Kuinka Lemminkäisen äiti olisi kirjoittanut blogissaan kuolleen poikansa ruumiinosien haravoimisesta Tuonelan joesta? Millaisen vlogin Joukahainen olisi tehnyt Väinämöisen laulettua hänet suohon? Työpajassa tutustutaan Suomen kansalliseepokseen ajankohtaisten tekstilajien kuten meemien, blogitekstien, verkkouutisten sekä vlogien kautta.
Lööpistä kolumniin -lehti- ja mediatyöpaja
Sanotaan, että media muokkaa maailmankuvaa. Media vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin ja puheenaiheisiin. Perinteisten sanomalehtien ja aikakausilehtien lisäksi toimittajat tuottavat nykypäivänä monipuolista ja mielenkiintoista sisältöä myös verkkoon. Mutta mitä toimittajan työnkuvaan oikeastaan kuuluu? Mistä palasista perinteinen uutinen muodostuu? Entä miten tehdään pätevä ja ammattimainen haastattelu? Lapsille ja nuorille suunnatussa työpajassa perehdytään journalistisen työnkuvan alkeisiin ja opetellaan erilaisten juttujen ideointia ja kirjoittamista. Pajassa ohjaajina toimivat entiset/nykyiset toimittajat.
Kirjallisuushistorian videovinkkauspaja (3×45 min)
Kolmiosaisen pajan ensimmäisellä kerralla ohjaaja esittelee keskeisiä, kulttuuriamme muovanneita kirjoja, ja antaa ohjeet kirjoihin perehtymiseen. Toisella tapaamiskerralla sen jälkeen, kun osallistujat ovat lukeneet valitsemansa teokset, ryhmä työstää kirjavinkkausvideoita. Kolmannella tapaamiskerralla katsotaan ryhmien tuotokset ja pohditaan, mitä opittiin. Videoista muodostuu sähköinen kirjallisuushistorian aikajana nettiin. Työpajassa tutustutaan ryhmän tarpeiden mukaan joko länsimaisen kirjallisuuden tai kotimaisen kirjallisuuden klassikoihin.
Draamaa WhatsAppissa -chatfiktiopaja
Chatfiktio on uusi, koukuttava ja trendikäs tarinankerronnan muoto, jonka saloihin työpajassa sukelletaan. Osallistujat ideoivat itselleen roolit ja ohjaaja antaa tapahtumille lähtötilanteen. Tämän jälkeen aletaan käydä fiktiivistä keskustelua WhatsApp-ryhmässä. Miten yhteisen dialogin kautta puidaan ihmissuhdekiemuroita, ratkotaan mysteereitä ja autetaan ystävää? Työpajassa harjoitellaan muun muassa heittäytymistä, dialogin kirjoittamista ja henkilöhahmojen kehittelyä. Jokainen työpajaan osallistuva tarvitsee älypuhelimen, johon on asennettu WhatsApp-sovellus. Yhdessä kirjoitettu chatfiktiotarina jää puhelimen muistiin talteen.
Sanataiteellinen seikkailu kirjallisuuden genreissä
Työpajassa tutustutaan tilaajan valitsemaan kirjallisuuden tyylilajiin luovasti ja leikinomaisesti. Aluksi tutkitaan minkälaisia tapahtumapaikkoja, maailmoja, henkilöitä ja tapahtumia valitussa tyylilajissa yleensä on. Seuraavaksi keksitään yhdessä oma tätä tyylilajia edustava paikka ja henkilöt. Lopuksi lähdetään seikkailemaan tarinan maailmaan kirjoittamalla ja draamaharjoitusten avulla. Käsiteltävät genre voi olla esimerkiksi dekkari, scifi, maaginen realismi, kauhu, historiallinen romaani tai satu.
Löytöretkellä luonnossa
Pajassa tutustutaan ympäröivään luontoon sanataiteen keinoin ja toisaalta lähestytään sanataidetta lähiluonnossa tapahtuvien harjoitteiden kautta. Paja koostuu erilaisista moniaistisista sanataideharjoituksista, jotka ovat vahvasti kytköksissä ympäristöön, sen havainnointiin ja kokemiseen. Pajan teemaa voidaan räätälöidä tarkemmin tietyn sanataiteen lajin (esim. runouden, proosan tai sadun) ja/tai ympäristön (esim. vesistö, metsä, kaupunkiluonto) mukaan ja siinä voidaan käsitellä esimerkiksi ilmastonmuutosta tai luonnonsuojelua. Paja on mahdollista toteuttaa monitaiteellisena kokonaisuutena, jossa on sanataideharjoitteiden lisäksi mukana myös kuvataiteeseen, musiikkiin tai sarjakuviin liittyviä harjoituksia, tai liikunnallisena suunnistuksen tapaisena rastiratana.
Faktatietoa Instagramissa (3×45 min)
Valeuutisten ja disinformaation aikakaudella on yhä tärkeämpää oppia arvioimaan esitettyä tietoa ja harjoitella tiedon esittämistä vakuuttavasti. Työpajassa pohditaan, miten tietoa ja uutisia voi esittää sosiaalisessa mediassa vakuuttavasti. Erityisesti tutustutaan Instagramin tarjoamaan mahdollisuuksiin faktatiedon alustana. Paja koostuu kolmesta tapaamiskerrasta, ja osana pajaa osallistujat lukevat jonkin tietokirjan.
Draama-apaja – käsikirjoittamispaja
Näyttelijäntyö on kenties teatteriesityksen, elokuvan ja kuunnelman näkyvin osa-alue, mutta oletko koskaan ajatellut, kuinka nämä hahmot, niiden tarinat ja kokonaiset maailmat syntyvät? Draaman kirjoittamisen pajassa pohditaan erilaisia teatterikirjoittamisen muotoja ja keinoja: tutustutaan roolilomakkeeseen, pohditaan käsikirjoittamisen ja dramatisoinnin eroja sekä harjoitellaan erilaisen kirjallisen aineksen järjestämistä esitettävään muotoon. Työpaja ei edellytä ennakkotietoja, -taitoja tai -valmistautumista.
Vloggaajien valtakunta
Vloggaajat eli videobloggaajat ovat monen nykynuoren suurimpia idoleita. Rapinan työpajassa heittäydytäänkin hetkeksi supertähden elämään ja mietitään, mistä aineksista syntyy koukuttava videoblogi. Pajassa pohditaan vlogikäsikirjoittamisen lisäksi myös videoiden editoimista, leikkaamista, kuvakokoja ja -kulmia sekä vloggaajan etiikkaa ja vastuuta. Pajan tavoitteena on vahvistaa nuorten suullista itseilmaisua ja esiintymistaitoja sekä tarjota uusia näkökulmia vlogikulttuuriin. Videot syntyvät helposti matkapuhelimien kameroilla, eikä paja edellytä aiempaa kokemusta videoiden tekemisestä.
Valokuvan ja tekstin yhteispeliä
Valokuva ja teksti voivat kietoutua toisiinsa monella tapaa: kirjoittaminen voi lähteä liikkeelle valokuvasta, valokuvilla voi kuvittaa tekstiä ja valokuva ja teksti voivat myös asettua rinnakkain niin, että tulkinta rakentuu niiden vuorovaikutuksen varaan. Työpajassa kokeillaan näitä erilaisia lähestymistapoja ja tutkitaan sitä, miten visuaalinen ja kirjallinen ilmaisu voivat ruokkia toisiaan. Ryhmän niin halutessa pajaan voidaan sisällyttää pieni tietopaketti toimivan valokuvan ottamisesta. Puhelimien kamerat riittävät hyvin, mutta halukkaat voivat kuvata myös erillisillä laitteilla. Työpajalle voidaan valita jokin ryhmää kiinnostava teema.
Toinen tähti oikealla ja suoraan aamuun -fantasiamaailmapaja
Liisa löytää tien Ihmemaahan kaninkolosta, Lucy Pevensie puolestaan kurkistaa vaatekaappiin ja löytää tien Narniaan. Joihinkin fantasiamaailmoihin voi löytää reitin meidän todellisuudestamme, toiset ovat kokonaan irrallaan meistä. Pajassa lähdetään leikittelemään ajatuksella vieraista ulottuvuuksista, maailmojen välisestä matkustamisesta sekä taikuuden läsnäolosta. Oman taikamaailman nikkaroimisen jälkeen lähdetään tutkimusmatkalle kynän ja paperin kanssa.
Lyriikan kimppuun helposti
Takkuileeko runosuoni? Miten päästä kiinni runon syrjään? Pajassa lämmitellään lempeästi runouden maailmaan proosan avulla. Aluksi kirjoitetaan kuvailevaa proosatekstiä, josta koostetaan kollaasitekniikalla runoutta. Lisäksi pohditaan kielen estetiikkaa ja tehdään kielenkantoja avaavia assosiaatioharjoituksia. Pajassa on sovittavissa oleva, vaihtuva teema.
Päiväkirjatyöskentely 2.0
Työpajassa päiväkirjan kirjoittaminen saa uudenlaisia muotoja ja ulottuvuuksia, kun siihen yhdistetään visuaalista työskentelyä, faktan ja fiktion rajapinnalla leikittelyä sekä yhteisöllisyyttä. Työpaja aloitetaan lämmittelytehtävällä, jossa käsitellään päiväkirjoihin liittyviä käsityksiä ja kokemuksia, minkä jälkeen toteutetaan vaihe vaiheelta eteneviä mukaansatempaavia kirjoittamistehtäviä. Lopuksi tehtäviä ja niistä heränneitä ajatuksia puretaan yhdessä ja mahdollisesti jaetaan myös pajassa kirjoitettuja katkelmia. Työpajalle voidaan valita jokin teema, kuten matkapäiväkirjat.