Kevään viimeisessä sanataideillassa surffailtiin etänä ajan aalloilla. Illassa tutkittiin omia ja yhteisöllisiä aika-ankkureita ja kehiteltiin uusia ajanmittausvälineitä. Kevään ja kesän juhlakauteen suosittelemme skumppatiimalasia, työn ääressä puurtajille taas lepotauoista muistuttavaa hattara-ajastinta!

Aikaan liittyy valtava määrä ilmauksia ja sanontoja. Kuuden osallistujan voimin keräsimme niistä listan: aikahaarukka, aikakone, aika lailla, aikalisä, laatuaika, aikakirjat, aikalahja, aika-avaruus, aikapommi, tila-aika, aikataulu, ajaton, ajanvaraus, kreivin aikaan, hukata aikaa, aika lentää, antaa aikaa, aika rientää, aika kultaa muistot, aika tavaran kaupitsee, aika parantaa haavat, samaan aikaan toisaalla, ajan tappaminen, aika aikaansa kutakin…

Sanataideillassa syntyneissä teksteissä tulkittiin uudelleen sanontojen merkityksiä ja yritettiin käyttää mahdollisimman monta aikaan liittyvää ilmausta. Niinpä esimerkiksi ajan hammas lohkesi aikahaarukan osumasta ja aikataulukiireestä päädyttiin ajattomaan tilaan, jonka muistoja ei aikakaan pystynyt kultaamaan. Millainen sinun aika-aiheisesta tekstistäsi tulisi?

Sanataideilta oli avoin myös juniorikirjoittajille. Illan lopuksi jaossa oli aikaan ja aikamatkustukseen liittyviä lasten- ja nuortenkirjallisuuden kirjavinkkejä. Suosittelemme näitä varauksetta myös aikuisille lukijoille!

  • Joanna Heinonen: Herkko ja kadonneen ajan arvoitus (Myllylahti 2019)
  • Marketta Vaismaa & Carlos da Cruz: Aikakirja (Lasten Keskus 2018)
  • Marketta Pyysalo ja Teemu Juhani: Matka yli aikojen (Lasten Keskus 2023)
  • Karin Erlandsson & Peter Bergting: Yöjuna (S&S 2020, suomentanut Anu Koivunen)
  • Vuokko Hurme: Huimaa-trilogia Kiepaus, Kaipaus ja Keikaus (S&S 2017, 2018, 2019)
  • Neil Gaiman & Chris Riddell: Onneksi oli maitoa (Kustannus Jalava 2017, suomentanut Tuomas Nevanlinna)

Illan ohjasi ja siitä kirjoitti Rapinan sanataideohjaaja, oman elämänsä aika-avaruusjonglööri Johanna Hyttinen

Aikamatkalla toukokuun sanataideillassa

Vastaa