© Tero Ahonen

Kustannustoimittajan työnkuvaan voi kuulua paljon muutakin kuin pelkkää tekstien työstämistä ja yhteydenpitoa kirjailijoiden kanssa. Ari Elon mukaan vuorovaikutustaidoilla on tärkeä rooli kustannustoimittajan työssä.

Jyväskylästä kotoisin oleva kustannustoimittaja Ari Elo päätyi alalle hieman yllättävää reittiä: hän opiskeli yliopistossa puheviestintää, valtio-oppia ja englannin kieltä ja huomasi tutkimusprojektissa työskennellessään vähän kuin sattumalta nauttivansa tekstien työstämisestä. Jatko-opintosuunnitelmat vaihtuivat kustannustoimittajan uraan.

Ennen nykyistä pestiään Johnny Knigalla Elo ehti tutustua kirja-alaan freelance-kustannustoimittajana sekä monipuolisissa viestinnän ja tapahtumatuotannon töissä. Johnny Knigan kustannustoimittajana Elo on työskennellyt syksystä 2019.

 

Miksi juuri Johnny Kniga?

Johnny Knigalla saan tehdä niin kotimaista kaunokirjallisuutta, käännöskirjallisuutta kuin tietokirjojakin. Kustantamomme on kuin pienkustantamo, jolla on ison talon muskelit [Johnny Kniga on osa Werner Söderström Osakeyhtiön kustantamoperhettä]. Meillä on pienen tiimin tekemisen meininki, mutta ison talon resurssit viestintään, markkinointiin ja myyntiin.

Teemme paljon yhteistyötä tiiminä ja suunnittelemme toimintaamme yhdessä, mikä on motivoivaa ja mielekästä. Työ on osallistavaa ja vapaata, mutta toisaalta siinä saa myös vastuuta. Meillä ei ole mitään rajoittavia linjoja tai linjauksia, vaan voimme tiiminä päättää, millaisia kirjoja haluamme tehdä.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Ei oikeastaan ole mitään tyypillistä työpäivää. Pienessä tiimissä työtehtävät ovat moninaisia, ja työpäivien sisältö vaihtelee sen mukaan, mitä milloinkin on meneillään. Toimitustyön lisäksi työhöni kuuluu muun muassa tulevien kirjojen suunnittelua, julkaistavaksi tarjottujen käsikirjoitusten lukemista, yhteydenpitoa kirjailijoiden kanssa ja kirjatapahtumiin osallistumista. Vaihtelu tekee työstä mielenkiintoista.

Millaisia vaiheita kustannustoimittajan näkökulmasta on kirjaprojektilla?

Projektin vaiheet riippuvat siitä, missä vaiheessa teksti tulee työstettäväksi. Joskus pöydälle voi tulla aika valmiskin käsikirjoitus, jolloin kustannustoimittajan tehtäväksi jää auttaa kirjailijaa hiomaan valmiista tekstistä vieläkin parempaa. Joskus liikkeelle lähdetään pelkästä ideasta, jota työstetään eteenpäin yhdessä kirjailijan kanssa. Vasta yhteisen ideoinnin ja keskustelujen seurauksena syntyy tekstiä, jolle hahmotellaan juonta ja rakennetta. Kustantamot myös etsivät aktiivisesti kirjailijoita, ottavat yhteyttä kiinnostaviin kirjoittajiin ja pyytävät kirjoittamaan kirjan.

Kustannustoimittaja tekee paljon kirjailijalle näkymätöntä työtä esimerkiksi kirjan markkinointiin ja eri formaattien suunnitteluun liittyen. Kirjaprojektien suunnittelu kulkee vuoden pari etuajassa, ja siksi työn alla on yleensä rinnakkain useita eri vaiheissa olevia projekteja.

Millaisia taitoja kustannustoimittaja tarvitsee?

Usein ajatellaan, että kustannustoimittajan tärkein taito on suomen kielen osaaminen, mutta oikeasti se on vain yksi osa työtä, eikä edes se kaikista tärkein osa. Totta kai työssä tarvitaan monipuolisia tekstitaitoja, jotta kustannustoimittaja voi auttaa kirjailijaa parhaansa mukaan tekstin tasolla. Tärkeämpiä ovat kuitenkin ihmistaidot ja vuorovaikutustaidot. Vaatii paljon psykologista silmää antaa teksteistä palautetta. Tekstin kokonaisuuden hahmottaminen taas on välttämätöntä, jotta voi löytää parhaan tavan esittää se ja huomata, mikä on kokonaisuuden kannalta tarpeellista ja mikä tarpeetonta.

Kirjaprojektissa pitää pystyä pitämään monia lankoja käsissä ja huolehtimaan, että aikataulut pitävät, joten myös projektinhallintataitoja pitää olla.

Millaisia kirjailijat ovat yhteistyökumppaneina?

Jokaisen kirjailijan kanssa syntyy erilainen yhteistyö. Yhteistyö syvenee, jos tehdään yhdessä useampia kirjoja. Silloin tutustutaan paremmin ja löydetään yhteiset työskentelyn tavat, jolloin yhteistyöstä tulee välittömämpää ja rennompaa.

Tökkiikö lukeminen koskaan?

Ei koskaan. Lukeminen on aina mahdollisuus oppia uutta ja löytää uusia näkökulmia maailmaan. Kustannustoimittajan työhön liittyy monenlaista lukemista. Esimerkiksi tarjottujen käsikirjoitusten läpi käyminen on enemmän etsimistä ja penkomista, kun tekstistä yritetään etsiä kiinnostavia juttuja ja jotain, joka todistaa, että projekti kannattaisi ottaa työstettäväksi.

Vinkkejä kustannustoimittajan urasta haaveilevalle?

Verkostoituminen on äärettömän tärkeää, sillä kenttä on pieni. Kannattaa mennä rohkeasti juttelemaan ihmisille kasvokkain, sen jälkeen on helpompi ottaa yhteyttä muutenkin. Omalla urallani minua on auttanut eteenpäin kustantamossa tehty harjoittelu ja aktiivinen kirjallisuustapahtumiin osallistuminen. Kustannusalalla on tarvetta hyville freelancereille, ja freelancer-työ on hyvä keino saada jalka oven väliin, jos vakituisempikin työ kustantamossa kiinnostaa.

 

Psst! Oletko jo Rapinan uutiskirjeen tilaaja? Toukokuun uutiskirjeessä julkaisemme Elon vinkit kirjoittajille ja oman kirjan julkaisusta haaveileville. Uutiskirjeen voit tilata täältä.

Kustannustoimittajan tehtävä on kaivaa esiin tekstin vahvuudet

Vastaa