Sanataideohjaajakoulutus antaa eväitä sanataiteen ohjaamiseen monenlaisissa konteksteissa. Koulutukseen voivat hakeutua niin taidekasvattajat, kirjailijat, kirjastossa työskentelevät, varhaiskasvattajat, opettajat kuin monet muutkin sanataidekasvatuksesta kiinnostuneet. 

Sanataideohjaajaksi ei voi opiskella korkeakoulussa, vaikka sanataide on yksi taiteen perusopetuksen aloista. Sen sijaan koulutuksia järjestävät erilaiset opistot ja akatemiat ympäri Suomea. 

Keski-Suomen sanataideyhdistys Rapina ry:stä löytyy kokemusta kolmesta eri sanataideohjaajakoulutuksesta. Kokosimme ajatuksemme yhteen, jotta muutkin koulutuksesta kiinnostuneet voivat vertailla ja tuumailla pohdintojemme äärellä, mikä voisi olla itselle sopiva koulutus. Ohjaajakoulutus on tarjonnut rapinalaisille roppakaupalla ideoita, inspiraatiota ja vertaistukea omaan työhön sanataideohjaajana, ja suosittelemme jokaista näistä koulutuksista suurella sydämellä! 

sanataideohjaajakoulutus, nainen kirjoittaa

Hämeen kesäyliopiston Sanataideohjaajakoulutus, 25 op (Hämeenlinna)

Linjan vetäjä: Päivi Haanpää

Suuntautuminen: Aikuisille ohjaaminen

Hämeen kesäyliopiston sanataideohjaajakoulutuksen opinnot koostuvat seitsemästä lähiviikonlopusta, harjoittelusta ja muutamasta kirjallisesta tehtävästä. Päivi Haanpää on koonnut opintoihin asiakokonaisuuksia ja ammattilaisia, joiden innoittamana voi itse syventää osaamistaan vinkatulla lähdekirjallisuudella. Omaa ohjaajuutta hän kannustaa rakentamaan pitkin matkaa antamalla siihen eväitä ja mahdollisuuden keskusteluun. Erityisesti olen ollut vaikuttunut Taija Tuomisen ja Timo Harjun pitämistä päivistä. Taijan vankka esimerkki omaelämäkerrallisen kirjoittamisen ohjaajana innosti rakentamaan oman kurssikokonaisuuden. Timon taiteilijuuden yhdistäminen sanataiteeseen säkenöitti taas mielikuvitusta: mitä kaikkea voisikaan tehdä apurahojen voimin!

Opinnot alkoivat helmikuussa 2020 ja Hämeenlinnaan kokoontui parikymmentä kirjoittamisen ammattilaista ja harrastajaa eri puolilta Suomea. Alusta lähtien oli selvää, että kaikilla on annettavaa: taustamme ja kokemuksemme ovat opiskelijajoukon rikkaus. Koronan takia olemme kokoontuneet etänä parin ensimmäisen tapaamisen jälkeen. Perustimme oman WhatsApp-ryhmän, ja olemme sen kautta jakaneet tunnelmia ja vinkkejä uusista tuulista. Kiinnostuneet ovat myös kokoontuneet aika ajoin Zoomiin harjoittelemaan ohjaamista, sekä keskustelemaan ohjaamiseen liittyvistä haasteista ja iloista. 

Vielä on kaksi lähijaksoa jäljellä ja vaikka lähtöitkut ovat edessä marraskuussa, minulla on verkosto, johon nojata vielä opintojen jälkeenkin. 

Seuraava opintokokonaisuus: 25.9.2021–15.5.2022

Merja Toppi

Snellman-kesäyliopiston lasten ja nuorten sanataideohjaajakoulutus 28 op (Kuopio)

Suuntautuminen: Lasten ja nuorten ohjaaminen

Suoritin SnellmanEDU:n lasten ja nuorten sanataideohjaajaopinnot 2018–2019. Yhdeksästä Kuopiossa järjestettävästä lähiviikonlopusta ja itsenäisistä tehtävistä koostuva kurssi oli valtavan antoisa. Teemoiteltuja viikonloppuja ohjasivat kirjallisuus-, taidekasvatus- ja sanataidealan ammattilaiset, ja lasten ja nuorten sanataiteeseen perehdyttiin monesta näkökulmasta. Erityisesti painottuivat kirjallisuuslähtöinen sanataidekasvatus ja monitaiteiset menetelmät. Lisäksi opintoihin kuului harjoittelu, jossa me opiskelijat pääsimme suunnittelemaan, toteuttamaan ja arvioimaan oman sanataidetuntikokonaisuuden jollekin ryhmälle. Itse toteutin sanataidepajat ykkös- ja kolmasluokkalaisille Jyväskylässä, ja innostunut palaute innosti kehittymään yhä eteenpäin.

Koulutuksen lähiviikonloput ovat intensiivisiä ja inspiroivia, ja niiden aikana saadaan paljon esimerkkejä ja tehdään käytännön harjoituksia ja konkreettisia kokeiluja erityyppisistä menetelmistä. Kurssin aikana opiskelija kokoaa oman sanataideohjaajan työkalupakin, jonka alle yhdistyvät omat ajatukset sanataideohjaamisesta, itse kehitellyt ja kurssilla opitut sanataideharjoitukset ja harjoittelua varten tehdyt suunnitelmat. Koulutuksen myötä päästiin myös lukemaan lasten- ja nuortenkirjallisuutta laajalla spektrillä.

Ryhmähenki kurssilla oli hyvä, nauroimme paljon, heittäydyimme, hassuttelimme, innostuimme ja syvennyimme. Viikonloppujen välillä lentelivät viestit kurssilaisten WhatsApp-ryhmässä, ja perustettiinpa kurssin aikana myös yksi uusi sanataidekoulukin! 

Seuraava opintokokonaisuus: Viides opintokokonaisuus käynnistyi maaliskuussa 2020 ja kestää kevääseen 2021 asti. Seuraava koulutus alkanee keväällä 2022. 

Johanna Hyttinen

Kirjan talon Sanataideohjaamisen akatemia (Turku)

Linjan vetäjä: Salla Tuukkanen (vuonna 2020–2021 Hanna Dufva)

Suoritin Kirjan talon lukuvuoden mittaisen sanataideohjaajamisen koulutuksen vuonna 2018–2019. Koulutuksessa käsiteltiin sanataidetta ja sen ohjaamista eri ikäryhmille aina vauvoista senioreihin. Lähitapaamisia oli kolmen viikon välein Turussa Kirjan talolla, ja tapaamisten välillä oli itseopiskelua edellisellä tapaamisella käsiteltyyn teemaan liittyen. Tapaamisiin pystyi osallistumaan myös etänä, mutta koin saavani enemmän irti kurssista ollessani paikan päällä. Ryhmäläisten kanssa jaetut kokemukset ja yhdessä tehdyt harjoitukset olivat ehdottomasti kurssin parasta antia.

Sanataidetta lähestyttiin hyvin monipuolisesti: pohdittiin omia kokemuksia sanataiteesta ja keskusteltiin niistä, tehtiin harjoituksia kirjoittaen, puhuen ja leikkien (koulutus opetti myös heittäytymistä ja itselle nauramista!), sekä luettiin teoriaa ja kaunokirjallisuutta. Harjoitusten myötä pääsimme kokeilemaan ohjaamista ensin pienissä paloissa ja sitten vähän isommassa, kun lopuksi piti pitää harjoitustyönä oma kurssi tai työpaja.

Koulutuksessa vallitsi lämmin ja avoin tunnelma, jossa jokainen sai olla oma itsensä. Tapaamisten aikana jaoimme itse kirjoittamiamme tekstejä ja keskustelimme niistä. Tekstien kautta tutustuminen on luontevaa ja joskus aika nopeaakin, jos rohkaistuu jakamaan henkilökohtaisempiakin asioita. Sen lisäksi, että opin kurssilla paljon sanataiteesta ja sen ohjaamisesta, kehityin kirjoittajana, opin heittäytymistä ja koin tulleeni kohdatuksi. Sitä kokemusta tahdon jakaa eteenpäin sanataideohjaajana. 

Seuraava opintokokonaisuus: 14.10.2020–21.4.2021

Johanna Berlin

Sanataideohjaajakoulutusta tarjoavat myös: 

  • Etelä-Pohjanmaan opisto, Ilmajoki (viimeisin koulutus alkanut syyskuussa 2020)
  • Sanataideohjaajakoulutus Lumo, Oulu (seuraava koulutus alkaa keväällä 2022)
  • Työväen akatemian sanataideohjaajakoulutus, Kauniainen (seuraavasta koulutuksesta ei tietoa) 
Sanataideohjaajakoulutus inspiroi ja innostaa: 3 koulutusta vertailussa
Merkitty:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *