Keräsimme Sanojen juhlaa! -etäsanataidefestivaalin yhteydessä festarikävijöiden kesäkirjavinkkejä. Kirjavinkit sai jättää Padletiin anonyymisti ja joko perustelujen kera tai ilman. Nostimme kirjavinkkejä esiin myös festivaalin aikana lukujameissa.

Yhteensä kesäkirjavinkkejä tuli Padletiin 12 kappaletta. Tässä kaikki lukusuositukset koottuna – ota talteen, merkkaa ostoslistaan tai lisää kirjaston varausjonoon!

 

Antti Rönkä, Petri Tamminen: Silloin tällöin onnellinen

Paljon asiaa kirjoittamisesta, mutta myös elämästä ja sen elämisestä. Teemoina mm. herkkyys, kelpaamattomuus, pelko, olemassaolon oikeutus. Samaistumismahdollisuuksia. Myös hauskoja juttuja, esim. että Asterixia ei kannata pelätä, mutta mustikoiden pelkäämistä kannattaa vakavasti harkita.

 

George Orwell: Vuonna 1984

Dystopiakirjallisuuden klassikko, joka on edelleen pelottavan ajankohtainen.

 

Siiri Enokoski: Tuhatkuolevan kirous

Vetävä fantasiakertomus maailmasta, jossa rasismi kukkii ja taistellaan pahoja vastaan. Kuulostaa realismilta, mutta kiehtovampaa! Päähenkilö keikkuu ihanasti lapsuuden ja aikuisuuden rajamailla.

 

Agustina Bazterrica: Rotukarja

Kirjan maailmassa eläinten liha muuttuu syömäkelvottomaksi. Ihmiset yrittävät hetken aikaa sinnitellä kasviproteiineilla, mutta lihanhimo on liian vahva; ihmiset alkavat salaa tappaa ja syödä toisiaan. Tämä johtaa siihen, että hallitus lopulta laillistaa ihmislihan tuottamisen, teurastamisen ja prosessoinnin. Ihmiskunta jaetaan niihin, jotka syövät, ja niihin, jotka syödään.

Bazterrican karu dystopia ravistelee lukijaa pohtimaan sitä, missä menee ihmisen ja eläimen raja, onko ihmisen lihanhimossa enää mitään järkeä ja onko ruoaksi kasvatetulla elämällä mitään muuta arvoa. Vaikuttava lukukokemus, joskaan ei mitään kaikista helpointa luettavaa.

 

Caroline Criado Perez: Näkymättömät naiset – näin tilastot paljastavat miten maailma on suunniteltu miehille

Tärkeä, mielenkiintoinen ja perusteellinen tietokirja siitä, miten sukupuolidatan puute ja päättävässä asemassa olevien naisten vähyys johtaa mieskeskeisyyteen monessa näennäisesti merkityksettömässä asiassa ja saattaa naiset eriarvoiseen asemaan, joskus jopa hengenvaaraan.

 

Maggie Nelson: Jane / Punaiset osat

Omaelämäkerrallisessa teoksessa Nelson tutkailee, miten hänen tätinsä raaka murha on vaikuttanut hänen perheeseensä ja hänen omaan lapsuuteensa. Suomennos käsittää kaksi kirjaa: runoteoksen, jossa Nelson tarkastelee surua ja antaa äänen Jane-tädilleen päiväkirjakatkelmissa, ja proosateoksen, jossa Nelson käy läpi oikeudenkäyntiä, kun poliisi löytää uuden epäillyn 35 vuotta Janen murhan jälkeen. Koukuttava, taidokas, piinaava!

 

Katja Seutu: Jäätyväinen

Pysäyttävä runokokoelma planeettamme tilasta, luonnosta ja ihmisestä osana sitä sekä ilmastonmuutoksesta.

 

Monika Fagerholm: Amerikkalainen tyttö
Omaleimaisia kasvutarinoita ja pienen kylän mysteerejä. Teoksen monihaaraisuus yllättää kerta toisensa jälkeen. Jos pidät kulttisarja Twin Peaksin painostavan kiehtovasta tunnelmasta, pidät varmasti myös tästä!

 

Monika Fagerholm: Lola ylösalaisin

Kielellisesti upea, vimmainen teos pikkukaupungin asukkaiden elämästä. Teos on raameiltaan perinteinen dekkari murhamysteereineen, mutta paljon tusinadekkareita huikeampi kirjallinen elämys. Ihmiskohtalot sekoittuvat ja haarautuvat moniin suuntiin.

 

Martti Vaalahti: Sanojen supervoima – näin valitset sanasi oikein ja onnistut elämässä

Sanat luovat todellisuutta, joten sillä on todellakin väliä, miten sanansa missäkin tilanteessa valitsee. Millaisin sanoin viestit muille? Entä itsellesi? Millaista tarinaa kerrot elämästäsi? Keskitytkö ongelmiin vai ratkaisuihin? Entä jos valitsisitkin sanasi ihan toisin?

Tämä kirja herättelee pohtimaan muun muassa näitä kysymyksiä.

 

Matthew Walker: Miksi nukumme – unen voima

Jos luet elämäsi aikana enää yhden kirjan, lue tämä!

Unitutkija kertoo tutkimukseen nojaten nukkumisen ja sen häiriöiden merkityksestä yleiselle hyvinvoinnillemme. Uni on merkittävä yleislääke, joka vaikuttaa meissä aivan kaikkeen.

Tämän luettuasi opit varmasti arvostamaan nukkumista enemmän.

 

Pihla Hintikka: Hetken Pariisi on meidän

 

 

Festivaalikävijöiden kesäkirjavinkit koottuna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *