Jyväskylän Veturitalleilla järjestetyllä sanataiteellisella medialeirillä käsikirjoitettiin, kuvattiin ja editoitiin kahdeksan innostuneen leiriläisen kanssa muun muassa peli-, haaste-, piirustus- ja slimevideoita.

YouTube-leiri lapsille, sanataideyhdistys Rapina, Tubettajien matkassa

Oletko koskaan miettinyt, millaista olisi olla tubettaja? Sitä pääsimme pohtimaan kahdeksan innostuneen, 10–12-vuotiaan tubettajanalun kanssa Tubettajien matkassa -päiväleirillä Jyväskylässä kahtena marraskuisena viikonloppuna.

Leirillä käsikirjoitettiin, kuvattiin ja editoitiin muun muassa peli-, haaste-, piirustus- ja slimevideoita osallistujien kiinnostusten kohteita kuunnellen. Pohdimme myös leirin keskustelutuokioissa, mikä on tubettajan vastuu, millaisten videoiden julkaisemisen YouTuben säännöt kieltävät, miten tekijänoikeudet on otettava videoita tehdessä huomioon ja mitä asioita tubevideoilla ei kannata katsojien kanssa jakaa.

Jokainen aamu aloitettiin leikkien ja toisiin leiriläisiin tutustuen, ja olikin mahtavaa huomata, miten hyvin leiriläiset ryhmäytyivät keskenään kahden viikonlopun aikana. Yksi lämmittelytehtävistä oli pikatubettajahahmojen luominen roolivaatteiden avulla – ja miten hulvattomia ja upeita hahmoja leiriläiset loivatkaan vain muutamissa minuuteissa!

YouTube-leiri lapsille, sanataideyhdistys Rapina, Tubettajien matkassa

Viimeisenä leiripäivänä keräännyimme pöydän ääreen herkuttelemaan nyyttäreiden merkeissä ja katselimme leiriläisten toteuttamia videoita.

Leiristä teki huikean myös se, että myös me ohjaajat opimme leiriläisiltä paljon. Yksi opetti meille, miten tehdään slimejä ja toinen vinkkasi, mikä on paras sovellus videoiden edioimiseen kännykällä.

Palaute sai ohjaajat hyvälle mielelle

Leiriläisiltä saatiin ihanaa palautetta leirin jälkeen, tietysti palautevlogien muodossa. Tällaisia kommentteja osallistujat jättivät:

”KIITOS kiitos kiitos täällä oli maailman parhainta ja toivon että tästä tulisi harrastus ja nyt olen oppinut niin paljon että aivoni halkee.”

”Kaikki leirillä oli parasta. Leirissä ei tarvitsisi muuttaa mitään, mutta aamuleikit olisivat voineet olla pidempiä.”

”Leirillä oli kivaa, kun sai uusia kavereita, pääsi oppimaan lisää videoiden tekemisestä ja kun viimeisenä päivänä pidettiin nyyttärit.”

YouTube-leiri lapsille, sanataideyhdistys Rapina, Tubettajien matkassa

Rahoitus osallistujille ilmaisen leirin järjestämiseen saatiin Keski-Suomen kulttuurirahastolta. Kiitos myös Veturitalleille, joiden tiloissa leiri järjestettiin.

Jatkoleirin suunnitelmat pyörivät jo kovasti päässä. Osallistujat esittivät toiveita niin uudesta YouTube-leiristä kuin slime-aiheisesta leiristä, yksi ideoi jopa viikoittaisen medialeirin, jolla keskityttäisiin YouTube-videoiden tekemiseen.

Ennen uusia kuvioita pitää kuitenkin vähän hengähtää ja rauhoittua nauttimaan jouluodotuksesta. Ihanaa adventinaikaa toivotellen, leirin ohjaajat freelance-toimittaja ja sosiaalisen median taituri Ulla Lehtinen ja äidinkielen opettajaopiskelija Ella Rantalainen

Lasten YouTube-leirillä tehtiin videoita ja pohdittiin, millaista olisi olla tubettaja