Rapina osallistui Petäjäveden lukion Kulttuuriaamupäivään 31.1. sanataide- ja draamapajoilla. Kulttuuriaamupäivä on lukiossa vuotuinen perinne, jonka tämän vuoden teema oli Suomi100. Rapinan pajojen lisäksi teemaa toteutettiin kolmessa eri pajassa luovien menetelmien avulla.

20170131_090827

Sanataidepajassa pohdittiin suomen kieltä esteettisestä näkökulmasta käsin. Mikä on kaunein suomalainen sana? Entäpä rumin? Vapaan assosioinnin jälkeen opiskelijat kirjoittivat kuvauksen Suomi-neidosta tyypillisemmässä elinympäristössään. Lopuksi kuvauksista koostettiin kollaasirunoutta leikkaamalla tekstien sanat irti toisistaan ja liimaamalla ne paperille runomuotoon. Valmiissa runoissa kuvattiin suomalaista identiteettiä luontoaiheisen vertauskuvallisuuden kautta sekä pohdittiin itsenäisyyttä ja Suomen merkitystä maailmassa.

20170131_095336

Draamapajassa sukellettiin toiminnalliselle tutkimusmatkalle suomalaisuuden ytimeen. Improvisaatioharjoitusten myötä tärkeitä historiallisia tapahtumia, merkkihenkilöitä ja suomalaista mentaliteettia tarkasteltiin uudesta kulmasta. Pajassa selvisi muun muassa, mitä tapahtui, kun Timo Soini ja Joulupukki sattuivat samaan aikaan jonottamaan ilmaisia ämpäreitä ja millaisia sketsihahmoja suomalaisuus teemana synnyttää. Lukiolaiset pääsivät myös osallistumaan yhteisiin talkoisiin, ja kehittivät vanhoista tarpeettomiksi käyneistä esineistä uusia innovaatioita, joilla saadaan Suomen vienti nousukiitoon. Stereotypia aroista ja epäsosiaalista suomalaisista ei pätenyt rohkeisiin draamapajalaisiin, jotka tarttuivat kyseiseen ennakko-oletukseen myös Kulttuuriaamupäivän koonnissa esittämässään näytelmäkohtauksessa ”Suomalaiset bussipysäkillä”.

Aamupäivän koonnissa nähtiin paitsi Rapinan draama- ja sanataidepajojen tuotoksia myös tunnelmia muilta pajoilta: ohjelmassa oli tanssi- ja musiikkiesitykset sekä kuvia opiskelijoiden leipomista perinteisistä suomalaisista leivonnaisista. Ja pääsiväthän rapinalaiset niitä leivonnaisia myöhemmin maistelemaankin…

20170131_102737

Kiitos Petäjäveden lukion opettajille ja henkilökunnalle mahdollisuudesta osallistua Kulttuuriaamupäiväänne. Suurin kiitos pajoihin osallistuneille opiskelijoille!

 

Anna Pulkkinen ja Nea Kukkonen

 

Rapina Petäjäveden lukion Kulttuuriaamupäivässä 31.1.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *