Rouva Fagerströmin arvokas perintövaasi on varastettu. Poliisi on ymmällään. Selvittääkseen edesmenneen miehensä suvulle kuuluneen vaasin arvoituksen rouva Fagerström on kutsunut joukon nuoria, nerokkaita etsiviä kartanoonsa ratkaisemaan rikosta, jota virkavalta ei kykene ymmärtämään. Kuka on syyllinen?
Onko se kartanon kokki Kaarina, jonka keitoksissa on toivomisen varaa?
Vai rahaton sisäkkö Hilda?
Vai puutarhuri Rosmariini, joka ei rouvan pyynnöistä huolimatta onnistu kasvattamaan palkintoruusuja?
Vai rouvan omalääkäri Rauha, jolle rouva ei ole maksanut ajallaan?
Vai kenties rouvan oma poika Tomas, joka ainoastaan haluaisi matkustaa kerran elämässään pois?
Näillä tunnelmilla alkoi Rapinan pitkästä aikaa järjestämä yökoulu Keski-Suomen Kirjailijatalolla perjantai-iltana 26.4. kello kuusi. Paikalle oli kerääntynyt rooleihinsa eläytyneiden ohjaajien lisäksi kaksi vanhempaa valvomaan, yksi lyhytaikainen vieras, opettaja sekä 23 innokasta Jyskän koulun viidesluokkalaista, joista leivottiin salapoliiseja, etsiviä ja agentteja yön yli kestäneen yökoulun aikana.
Rapina oli suunnitellut mysteeriteeman ympärille neljä erilaista pajaa, joissa nuoret etsivät pääsivät esittelemään kuolinkohtauksia draaman keinoin, piirtämään sarjakuvaa varkauden kulusta, etsimään aisteillaan tapoja kuvata jännittäviä tilanteita ja nauhoittamaan omaa rikostaan kuunnelmaksi.
Lauantain puoleenpäivään kestäneeseen yökouluun mahtui lisäksi kirjailija Pasi Lönnin vierailu, välipaloja, pihalla juoksenteluun (ja puutarhurin pelargonioiden tuhoamiseen) käytettyä aikaa ja jopa muutama tunti yöunta. Kaiken sen lomassa ahkerimmat ja uteliaimmat etsivät kuluttivat aikaansa kyselemällä erittäin tiukkoja kysymyksiä jokaiselta rikoshetkellä paikalla olleelta henkilöltä.
Kaikki osallistujat tekivät itsestään hienot salapoliisihahmot, jotka kirjattiin paperisille hahmolomakkeille perinteiseen roolipelityyliin. Lomakkeeseen kirjoitettiin oma nimi, salapoliisinimi ja -titteli, lyhyt kuvaus ulkonäöstä ja erikoisominaisuusia sekä -taitoja kunnon salapoliiseille soveltuvissa osa-alueissa. He saivat myös rintapieliinsä viralliset etsivämerkit, joiden auktoriteetin turvin he pääsivät tutustumaan poliisin eristysnauhalla rajattuun rikospaikkaan. Rikospaikalta pystyi löytämään paljon vihjeitä mahdollisista tapahtumista, koska sisäkkö ei ollut siivonnut kirjastoa vähään aikaan.
Neljään ryhmään jaettu luokka kävi vuorollaan jokaisen pajan läpi. Yö nukuttiin jännittävän Kirjailijatalon tiloissa makuupusseihin kääriytyneinä, vaikka salapoliisiporukka oli sen verran intona selvittämässä johtolankoja, että unenpäästä kiinni saaminen osoittautui ongelmaksi.
Lauantaina fiksut salapoliisit löivät hynttyynsä yhteen ryhmissä ja tekivät viimeiset johtopäätöksensä pienissä roolipelisessioissa, joissa he pystyivät varmistamaan epäilyksensä tai selvittämään rikoksesta jotain uutta. Lopuksi kaikki kokoontuivat suureen olohuoneeseen esittämään päätelmänsä ja syytöksensä siitä, kuka varasti vaasin ja miksi ja missä vaasi nyt oli.
Poliisien pätevyydestä kertoo paljon se, että nämä nerokkaat 11-vuotiaat salapoliisit onnistuivat kaikki selvittämään rikoksen hyvinkin yksityiskohtaisesti ja jopa esittämään teoriansa siitä, minne vaasi oli kätketty.
Kun suuri mysteeri ratkesi, rouva Fagerström tietenkin tarjosi salapoliiseille palkkion vaativasta työstä.
Kello kaksitoista lauantaina koko hulabaloo oli ohi, makuupussikasa kadonnut ja joukko valtavan innostuneita salapoliiseja kirmannut koteihinsa. Yökoulu oli onnistunut paremmin kuin olisimme osanneet toivoa.
Rapina haluaa kiittää kaikkia osallistuneita: valvomassa olleita vanhempia, Tuula-opettajaa sekä tietenkin kaikkia nerokkaita salapoliiseja Jyskästä!
Erityiskiitokset myös Keski-Suomen taidetoimikunnalle, jonka myöntämä apuraha mahdollisti näin kunnianhimoisen projektin toteuttamisen!
Omalääkäri Rauhan ja Tomas-pojan vetämässä kuunnelmapajassa oli tunnelmaa.
Sisäkkö Hilda opasti nuoret etsivät draaman saloihin.
Kokki Kaarina Kauhasen sarjakuvapajassa piirrettiin ja tutkittiin rikospaikkaa.
Poliisin eristämä rikospaikka täynnä mahdollisia johtolankoja.
Puutarhuri Rosmariini viritti etsivien aistit äärimmilleen.
Etsiväkoori ohjaajineen ja valtavine palkkioineen mysteerin ratkettua.
Rapinan ohjaajisto rikospaikalla. Vasemmalta oikealle Marjo Vallittu alias kokki Kaarina, Simo Nieminen alias poika Tomas, Taru Laaksonen alias puutarhuri Rosmariini, Marianne Kärkkäinen alias sisäkkö Hilda, Annika Hinkkanen alias omalääkäri Rauha ja Katja Kontturi alias rouva Fagerström sekä tietenkin varastettu vaasi.
Rapinan yökoulu Kirjailijatalolla 26.-27.4.2013
Merkitty:                    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *